Таа била киднапирана и силувана, па се соочила со нејзиниот киднапер на националната телевизија!

17 април, 2020
Screenshot_3_1000x0

Ашвак Хаџи Хамид ималa 14 години кога таа заедно со илјадници други девојки била киднапирана од нејзиниот дом во планината Синџар, Ирак во 2014 година.

Еден телевизиски канал е критикуван откако емитувал соочување на еден членка од Јазиди лице во лице со екстремист на исламска држава кој ја силувал. Средбата завршила со буквално „распаѓање“ на една млада жена пред камерата.

Ашвак Хаџи Хамид имала 14 години кога била киднапирана од својот дом во планината Синџар, Ирак, во 2014 година, заедно со илјадници други девојки од Јазиди.

Ја дале на џихадистот по име Мохамед Рашид, кој ја врзал со лисици и ја силувал повеќе пати.

Хамид и другите девојки избегале така што ги издрогирале киднаперите, а таа на крајот побегнала во Германија каде побарала азил.

Но, нејзиниот силувач пристигна и во Германија, и таа налета на него во застрашувачката средба на улицата Штутгарт во 2018 година.

Двајцата се појавија заедно кон крајот на минатата година на една национална телевизија.

Рашид, сега е во затвор во Ирак, а беше принуден да ја слушне болката која и ја нанел,.

„Ми го уништи животот. Си зеде сè што сонував“, рече 19-годишната девојка, барајќи од него да ја погледне во очи.

“Гледај ме. Дали имаш чувства? Имаш ли некоја чест? Јас имав 14 години, јас бев колку твојот син, твојата ќерка или твојата сестра”, рече Хамид.

Снимките завршуваат кога Хамид се онесвести, а експертите ја критикуваа телевизијата, посочувајќи дека таквото изведено соочување може да ги отвори длабоките рани на жртвите.

Емотивниот момент во кој се распадна Ашвак Хаџи Хамид стана вирален.