ЗА ИНАЕТ НА ЗАПАДОТ, ПУТИН ГО ВИКНА ДОДИК НА ПАРАДАТА ВО МОСКВА! (Видео)

10 јуни, 2020
ЗА ИНАЕТ НА ЗАПАДОТ, ПУТИН ГО ВИКНА ДОДИК НА ПАРАДАТА ВО МОСКВА! (Видео)

Српскиот член на Претседателството на БиХ Милорад Додик ќе присуствува на Парадата на Победата на 24 јуни во Москва, на покана од рускиот претседател Владимир Путин

Минатата недела Додик го известил рускиот амбасадор во БиХ, Петро Иванков, за неговото присуство на Парадата на Победата.Тој рече дека оваа година, поради пандемијата на вирусот корониум, претседателот Путин го избра 24 јуни како церемонијална парада, бидејќи на Црвениот Плотад во 1945 година се одржа историска парада на победници, предводена од маршалците Георги Жуков и Константин Рокосовски

Традиционално, парадата досега се организираше на 9 мај, Денот на победата над фашизмот.

Повеќе од 64.000 војници, 2.400 единици копнена и воздушна опрема и 13 бродови и подморници ќе учествуваат на воените паради што ќе се одржат низ цела Русија на 24 јуни.

Воените паради по повод 75-годишнината од победата во Втората светска војна ќе се одржат во 10.00 часот по локално време во девет градови херои и 19 градови во кои се наоѓаат центрите на воените региони, флоти и други формации на вооружените сили на Руската Федерација.