Светска здравствена организација ПРЕДУПРЕДУВА: Ова е единствениот начин да се спречи друг, уште посилен бран на коронавирус!

12 јуни, 2020
220791_shutterstock-1731792478_ls

Носењето заштитна маска кај општата популација може да го намали ширењето на вирусот корона на ниво за да може да се контролира во рамките на националната борба против епидемијата, а во комбинација со карантин, може да спречи нови бранови на пандемично заболување, покажа британската студија.

Студијата на научниците од британските универзитети во Кембриџ и Гринич, објавена во средата, покажува дека карантинот сам нема да го запре повторното ширење на коронавирусот, но дека дури и заштитните маски можат значително да ја намалат стапката на пренесување на болести ако доволно луѓе ги носат во јавноста.

„Нашите анализи го поддржуваат сегашното и општо прифаќање на маски за носење“, рече Ричард Стат, еден од водачите на студијата во Кембриџ.

Истражувањата покажуваат дека масовното носење маски во комбинација со социјалното дистанцирање и некои карантински мерки може да биде „прифатлив начин за справување со пандемија и активности за повторно отворање“ долго пред успешната вакцина против COVID-19 да се развие и да биде достапна, респираторна болест предизвикана од коронавирусот.

Резултатите од студијата беа објавени во научното списание „Proceedings of the Royal Society“, а Светската здравствена организација во петокот ги објави упатствата во кои ги советува државните влади да им препорачаат на сите да носат маски на јавни места, со цел да се намали ширењето на болеста.

Во оваа студија, научниците го оценија ефектот на репродуктивната стапка на болеста, т.е. вредноста R, во различни сценарија на носење на маската во комбинација меѓу карантинските периоди.

„Нашите анализи го поддржуваат сегашното и општо прифаќање на маски за носење“, рече Ричард Стат, еден од водачите на студијата во Кембриџ.

Не чекајте да се појават симптоми

Студијата покажа дека постојаното носење маски во јавноста е двојно поуспешно во намалувањето на вредноста на Р, отколку ако маските се носат само кога се појавуваат симптоми.

Во сите сценарија изучувани во студијата, редовното носење маски на 50 проценти или повеќе од популацијата го намалува ширењето на коронавирусот на Р помалку од 1, што го усогласува ширењето на инфекцијата и овозможува поблаги карантински мерки.

„Немаме што да изгубиме со тоа што широко прифаќаме носење на маски, а добивката може да биде голема“, рече д-р Рената Реткут, коавтор на истражувањето.