Светски економски форум: Пандемијата може да предизвика долготрајна глобална рецесија

19 мај, 2020
Naslovna

Менаџерите за управување со ризици најмногу стравуваат дека пандемијата „ковид-19“ може да предизвика долготрајна глобална рецесија, покажа во вторникот извештајот на Светскиот економски форум (СЕФ). Две третини од вкупно 347 испитаници во истражувањето на СЕФ, спроведено по повод епидемијата на коронавирус, меѓу најголемите грижи упатуваат на очекуваниот долгорочен пад на активност во глобалната економија.

Половина од менаџерите за управување и контрола на ризик очекуваат стечај и консолидација на секторот, неуспешни обиди на компаниите да се вратат на нозе и високи нивоа на невработеност, пред се кај младите.

„Кризата имаше катастрофален ефект врз животот и приходите на луѓето. Тоа предизвика економска криза со далекусежни последици и изложени недостатоци од минатото “, заклучи Саадија Захиди, извршен директор на СЕФ.

Постои опасност пандемијата да ги напушти целите на животната средина, но владите треба да се обидат да спроведат „зелено закрепнување“, се вели во извештајот.

„Имаме единствена можност да ја искористиме оваа криза за да ги направиме работите различно и да ги обновуваме подобрите економии што ќе бидат поодржливи, еластични и инклузивни“, рече Захиди.

Извештајот беше подготвен од Глобалниот советодавен одбор за ризици при WEF и Marsh & McLennan Companies Inc. и Групацијата за осигурување во Цирих.