Тестовите НЕ се доволни, повеќето позитивни имаат нешто заедничко: Се предлага нов начин за набљудување на корона вирусот.

30 август, 2020
корона

„Идејата да не се тестираат асимптоматски луѓе е чекор наназад“

Некои здравствени експерти во САД се загрижени за долгата дебата околу тестовите за коронавирус. Имено, стандардните тестови откриваат голем број на позитивни луѓе, од кои многумина може да имаат само незначителни количини на вирус во своето тело, пишува Њујорк Тајмс.

Имено, можно е дека повеќето од позитивните воопшто нема да бидат заразни, така што нивното откривање може да доведе до тоа дека оние што се заразни нема да бидат откриени навреме. Сепак, истражувачите не сметаат дека решението е да се намали тестирањето или да не се тестираат лица кои немаат симптоми, како што неодамна предложи американскиот центар за превенција и контрола на болести.

Наместо тоа, новите откритија укажуваат на потребата од уште пошироко тестирање, но со побрзи тестови кои се помалку чувствителни.

„Идејата да не се тестираат асимптоматски луѓе е чекор наназад. Всушност, треба да се зголеми тестирањето врз сите луѓе “, рече Мајкл Мина, епидемиолог од школата за јавно здравје на Харвард.

Администрацијата на Трамп најави купување на 150 милиони брзи тестови.

Последниот потег на администрацијата на Трамп, кој во четвртокот објави дека ќе набави 150 милиони брзи тестови, оди во таа насока.

Најчестиот вид тест за коронавирус – PCR-тестовите даваат одговор на прашањето дали некое лице е заразено или не. Сепак, слични тестови за PCR за некои други вируси, исто така, даваат одговор на прашањето во колкава мера се заразува пациентот.Тестовите кои даваат одговор само на прашањето дали некое лице е заразено не се доволни.

Според лекарот мини тестови кои даваат одговор само на прашањето дали некое лице е заразено или не, не се доволни.

Според него, количината на вирус во организмот е она што треба да го одреди следниот чекор во третманот на пациентот.

Имено, PCR-тестовите се размножуваат или засилуваат генетскиот материјал во циклуси. И колку помалку циклуси е потребно, толку е поголема количината на вирус во примерокот. Колку е поголема количината на вирус во примерокот, толку е поголема веројатноста пациентот да е заразен

Исто така, потребни се информации за количината на вирус во организмот

Според истражувањето спроведено во Масачусетс, ЊуЈорк и Невада, каде биле анализирани и циклусите потребни за засилување на генетскиот материјал, 90 проценти од луѓето кои биле позитивни имале мали и скоро никакви количини на вирус.

Во четвртокот имало 45.604 нови случаи на инфекција со коронавирус. Доколку резултатите од горенаведеното истражување требаше да се применат во Соединетите држави, тоа значи дека треба да се следат само 4500 лица и да се испратат на самоизолација.

Едно решение би било да ги прилагодите циклусите што се користат, за да се одлучи дали пациентот е заразен. Повеќето тестови се ограничени на 40 и неколку до 37 циклуси. Ова значи дека некое лице е позитивно за коронавирус ако е потребно да трае до 40 и 37 циклуси, соодветно, за откривање на вирусот. Тестовите што применуваат толку многу циклуси можат да откријат не само жив вирус, туку и генетски фрагменти, остатоци од инфекција кои не претставуваат никаква опасност. Слично е, објаснува д-р Мина, до кога ќе најдеме коса во просторијата од косата на лицето кое престојувало таму порано.


Бројот на циклуси за репродукција на генетски материјал треба да биде ограничен Според д-р Мина, разумен број на циклуси треба да биде ограничен на 30 до 35. Од Управата за храна и лекови велат дека не го одредуваат бројот на циклуси што утврдуваат дали некој е позитивен или не, но дека тоа го одлучуваат лабораториите и производителите на тестови. Некои државни лаборатории велат дека Центрите за контрола и спречување на болести не бараат од нив воопшто да го евидентираат бројот на циклуси или да ги споделат тие податоци со телата за контакт. Експертите веруваат дека ова е пропуштена можност да дознаете повеќе за вирусот. Ова е мислењето на вирологот Ангела Расмусен од Универзитетот Колумбија во ЊуЈорк Тајмс.

„Би било корисно да се знае кај позитивните луѓе дали имаат мала или голема количина на вирус“, рече таа.