13 август, 2020

Седумнаесетгодишниот Ави Шифман, од американската сојузна држава Вашингтон, ја отфрли понудата за продажба на платформата за следење на ширењето на вирусот „Ковид-19“ за осум милиони долари, што тој самиот го дизајнираше и разви.

Ова е страницата ncov2019.live, која им овозможува на посетителите да ги проверат сите информации релевантни за вирусот корона и статистиката за ширење на инфекцијата во различни земји ширум светот, пишува Business Insider.

Платформата има 30 милиони посетители на ден, а досега 700 милиони луѓе ги користеле податоците што ги објавува.

Тинејџерот ја одбил понудата да ја продаде својата страница со образложение кое гласи:

 – Имам само 17 години, не сакам да заработам!

Ави, исто така, ја отфрли работата што му ја понуди на „Мајкрософт“. На оние кои го убедија да ја продаде платформата што ја разви, тврдејќи дека ќе жали што не ја прифати понудата во иднина, тој одговори дека сака да ја задржи автономијата при водење на платформата и дека сака податоците да бидат достапни бесплатно за секој што волонтирал,инаку  станува трговски производ со продажба, пренесува Танјуг.

View this post on Instagram

change da world my final message 🌏🌎🌎

A post shared by Avi Schiffmann (@avischiffmann) on

– Се надевам дека во иднина „алатки“ како ова ќе ги направи самата Светска здравствена организација – рече Ави Шифман.

Остави коментар

Почетна // Top Story // Тинејџер ја отфрла понудата од милион долари за својата страница за корона бидејќи не сака да профитира од инфекцијата
Горе