Уште една жртва на Корона вирусот! “Шветската маса” ќе доживее пандемија…

5 август, 2020
Annotation 2020-08-04 205327

Омиленото ресторанско искуство е во опасност да исчезне заради пандемијата на корона.

Кантините за самопослужување по принципот „изедете колку што можете“ – од скромни хотелски појадоци до најголемите казино банкети – имаат проблем да преживеат, поради новите здравствени мерки.

Во исто време, клиентите сè повеќе избегнуваат јадење во вакви ресторани.

Додека многу кантини низ САД остануваат без гости, поединците очајно се обидуваат да го задржат овој деловен модел релевантен и привлечен, така што воведуваат разни иновации.

Вирусот Корона во Ваљево: „Треба да имаме среќа да се спасиме и покрај заштитата“

Вирусот Корона: Руралниот туризам во Србија во експанзија

Што е проблемот?

Slanina i brokoli - zašto da ne?/Getty Images

Сузан Јин, сопственичка на „Џекс Фреш“ во центарот на Вашингтон, вели за BBC дека прометот се намалил за скоро 90% во просек откако повторно го отвориле ресторанот по паузата од два месеци.

Џекс Фреш, кој прави азиска храна и американски сендвичи, во моментов заработува околу 500 долари на ден, што е намалување од просечно 3.500 долари пред пандемијата, вели таа.

„Луѓето не работат во оваа област“, ​​вели Јин, истакнувајќи дека луѓето доаѓаат да работат во тој дел од градот, а од март тие главно работат од дома.

„Сè уште е многу мирно“.

Во март, Американската управа за храна и лекови (ФДА), со која се регулира безбедноста на храната за сојузната влада, препорача „да се откаже од кантината со шветска маса и салата баровите“ сè додека пандемијата не попушти малку.

Официјалните лица објаснија дека причината е што голем број клиенти, од кои некои можат да бидат заразни, користат ист прибор за јадење, а и гужвата што може да се создаде во редиците за популарни јадења.

Упатствата на ФДА потенцираат дека Ковид-19 не се пренесува преку самата храна, туку во близок контакт, преку респираторни капки.

Покрај препораките на сојузната влада, 38 американски држави воведоа и свои правила со кои се ограничува работата на вваквите кантини.

Кој е засегнат од кризата?

Продажбата во бифеата во Соединетите држави во 2019 година изнесува околу 5 милијарди долари, покажуваат податоците на компанијата за истражување на пазарот НДП, која учествувала само со 1 процент од вкупниот ресторански бизнис во земјата.

Може ли храната да го подобри вашиот сексуален живот?

Вистината за јајцата – совршена храна или „активатор“ за срцеви заболувања

Kantina &Šejdi mejpls& - specijalizovana za hranu Amiša - uvela je obavezno nošenje maski i rukavica/Getty Images

Како и да е, без разлика дали зборуваме за барови или класични бифеа, буфето има многу лојални обожаватели, вклучително и многу постари граѓани, кои се во поголема опасност поради вирусот.

Сопствениците на ланецот за здравствена храна „Суплементација и сладок домат“ прогласија банкрот во мај и најавија дека трајно ќе затворат 97 ресторани.

4.400 работници ги загубија своите работни места.

Според групата НПД, бифеата заработиле околу 106 милиони долари во мај 2020 година, што е околу една третина од вкупната заработка во однос на мај минатата година.

Како кантините се прилагодуваат на ситуацијата?

Кантините низ Соединетите Држави стојат во место, а повеќето решија да им забрануваат на клиентите да се самопослужуваат.

Во „Jacks Fresh“, каде храната се плаќа по тежина, порциите се сервираат во картонски кутии. Оваа практика ја преземаат други ланци, а критичарите ја нарекуваат „стил на кафетеријата“.

Јин вели дека и покрај новите мерки, повеќето клиенти – од кои се бара да носат маски – сега купуваат сендвичи, кои не биле толку популарни пред вирусот.

И покрај воведувањето на нарачки преку Интернет и воведувањето нови мерки за хигиена, Јин вели дека „сè уште нема работа затоа што луѓето не доаѓаат во градот, работат од дома“.

Повеќето глобални хотелски ланци целосно ја укинале шветската маса за појадок, и наместо тоа нудат претходно спакувана храна или им препорачуваат на гостите да земат оброк и да јадат во собата.

Лас Вегас, каде за прв пат се појави модерниот американски буфет пред околу 80 години, презеде различни активности за да ги задржи гостите да доаѓаат.

Бафетот во Казиното Вин, кој претходно имаше 15 станици каде се одвиваше готвење во живо, беше првиот што ги отвори своите врати, со тоа што сите келнери им носат храна на клиентите на маса исто како во класичен ресторан.

Во моментот се реновира „Бафеталниот пакет“ во „Палатата на Чезар“ – кој опслужува повеќе од 3000 луѓе – за да се создадат услови за социјално дистанцирање.

Сопствениците инвестирале 2,4 милиони американски долари во реновирањето.

Другите казина низ целата земја трајно го затворија своето бифе, заменувајќи ги со класични ресторани.