Успешно тестирана вакција против ЦОВИД-19 на мајмуни, се чекаат резултатите

16 мај, 2020
1395541_stockphotoresearcherinsafetyhazmatsuitpreparingasyringeforinjectionwithglasstesttube228757897_ls

Потенцијалната вакцина против корона вирусот даде добри резултати при нејзинотот испитување на резус млаки мајмуните, чиј имун систем е сличен со човечкиот.

Резултатите од испитувањето влеваат надеж дека оваа вакцина може да ги заштити луѓето но се уште без гаранција.

BBC наведува дека во текот на тестирањето на на вирусот SARS-CoV-2 на група на мајмуни од овој вид, 6 мајмуни кои ја примиле вакцината покажале помало влијание на вирусот во дишните органи и кај нив не се појавило запаление на белите дробови како и негативни ефекти од вакцината.

Ова истражување е спроведено во САД, во кое учествувале и експерти од здраствените институти од државата како и експерти од Универзитетот Оксфорд.

Според BBC во меѓувреме започнало и клиничкото тестирањето на оваа вакцина на луѓе