Видео од скриена камера: Девојки се продаваат за марихуана,алкохол,пари!

4 септември, 2020
камера

Скриена камера во Загреб: Девојчињата се продаваат за марихуана, момчињата крадат, а психијатар ги објасни последиците

Скриената камера на РТЛ со денови снима како изгледа трговијата со опасна синтетичка дрога позната како зачин или галаксија во загрепската Кнежија и какви проблеми имаат младите за да добијат заеднички.

Во вечерашното издание на емисијата Потрага, новинарот на РТЛ, Иван Чада донесе приказна за тоа како изгледа трговијата со дрога во загрепска Кнежија. Тимот на истражувачкото списание РТЛ со денови користеше скриена камера и специјални микрофони за да снима разговори на зависници додека тие нервозно чекаа застапник.

„Стоев на автобуската станица, тоа момче спиеше на тревата. Во неговото лице можев да видам дека не е добро, се вртеше, беше немирен. Му пријдов. Ги видов тие расфрлани работи околу него. Го прашав дали е добро, ми рече неколку пати тетка, тетка. Потоа стана, се влечкаше до станицата и директно кон патот “, рече еден од сведоците.

Ова е само една приказна што ја опишува драматичната состојба во загрепскиот кварт Кнешија.

Злобната синтетичка дрога, по само еден зглоб, претвора десетици малолетници, но и оние на четириесет години, во зомби кои лутаат низ улиците. Тоа е зачин или галаксија, синтетички лек што го имитира дејството на марихуаната. Експертите велат дека тие се многу поопасни и не можат да се споредат со ефектот на ТХЦ во традиционалниот канабис. Тие се добиваат хемиски и се сто пати посилни и предизвикуваат вистинска зависност по само неколку консумирања.

Поради лекови е во неволја

Снимените разговори откриваат во какви проблеми се појавиле младите поради нивната зависност. Само возрасната девојка ја избркале од куќата нејзините родители. Таа сега заработува за живот со секс и дрога, а во тајно снимениот разговор што го водела со еден млад човек, тимот за пребарување открил колку троши на дрога. „Во седмиот месец потрошив околу вас петстотини евра. -Галаксијата? -На галаксијата. – Успеавте да го пушите толку многу? Па, јас би умрела, драги мои “.

Другите снимени разговори уште повеќе го шокираа тимот за пребарување. Постарите зависници ги принудуваат оние што се уште се малолетни да крадат за да соберат пари за дрога. Ова е извадок од снимениот разговор: „Тој тим го уништуваше G во последниот месец … Тие беа ослободени од затвор пред неколку дена. Момчето има пари со него, момчето работеше напорно за тоа. Тие го тераат да украде синџири од вашата баба. – Па, кој го брка? – Г… „


Дезориентиран и параноичен

Снимен е и дилер. Човек веќе познат на полицијата кој продал галаксија додека тој сè уште бил легален. Тој беше ставен на илегалната листа набргу по првата евидентирана смрт и имаше многу итни интервенции откако децата беа откриени дезориентирани. Психијатарот Иван Целиќ од болницата Врапче откри дека многу луѓе веќе завршиле во клинички третман токму поради нивната сериозна зависност од Спајс. „Ова може да манифестира многу драматична клиничка слика во смисла на збунето и дезориентирано однесување, параноја, но исто така и симптоми на невровегетативниот систем на забрзано чукање на срцето, прекумерно потење што кај млада личност автоматски предизвикува дополнителни психолошки симптоми како што се напади на паника.

На тимот за пребарување му беше доверен и корисник, кого го именуваа Дарко за целите на приказната, и кој од прва рака искуси колку оваа дрога може да биде опасна ако ја користи некој што ги предупредува лесно. „Сигурно еден зглоб може да доведе до состојба на смрт и секако еден зглоб може да доведе до вегетација. Сепак, зависноста е посилна од претпазливоста и многумина не можеа да ја издржат затоа мораа да го навиваат зглобот веднаш штом купија нова доза на галаксија. Репортерот Иван Чада, кој ја направи оваа шокантна приказна, бил убеден во приказните за деца кои стануваат зомби кои се сопнуваат и паѓаат по само неколку пуши, а тој ја информирал полицијата за сè што снимале и откриле во деновите поминати во Кнечија.