Во светот sе вклучи АЛАРМ и за друга болест која зема сѐ повеќе животи. Брзо метастазира ако на време не се открие

19 јуни, 2020
bolest

Дури 92 проценти од луѓето ја препознаваат изложеноста на сонце како фактор на ризик, но само 18% од нив редовно користат заштита од УВ зрачење, беше истакнато во вторникот по повод годинешната кампања за јавно здравје Еуромеланома 2020, посветена на борбата против ракот на кожата.

Инциденцата на карцином на кожата, особено меланомот како најзагрозена форма на карцином на кожата, постојано се зголемува, па експертите укажуваат на потребата од заштита од штетно УВ зрачење, потреба од редовни самоиспитувања и контактирање со дерматолозите доколку се забележат промени во кожата. Податоците покажуваат дека само 33 проценти од граѓаните прават само-прегледи на кожата еднаш годишно, а дерматолозите сметаат дека тоа треба да се направи еднаш месечно. Според хрватскиот регистар за карцином, во 2017 година на 805 лица им бил дијагностициран меланом, а починале 219 лица.

  Меланомот е на осмото место кај мажите и на деветтото место кај жените кај малигните заболувања, со тоа што е почест кај жени во возрасна група до 45 години.

“Меланомот е еден од најпознатите малигни тумори на кожата. Може да се метастазира многу брзо ако не се открие навреме. Наша цел е да го откриеме навреме. Загрижени сме дека многу луѓе доаѓаат кај нас доцна, со веќе напреден меланом”, рече академик Мирна Шитум, претседател на хрватското Дерматовенерско друштво.

 Таа предупреди дека дерматовенеролозите примаат сè помлади и помлади жени на операции секоја година. „Гледаме дека привлечните затегнати жени доаѓаат во нашите канцеларии во текот на целата година, што е знак дека голем број млади луѓе постојано користат солариуми, што претставува трипати поголем ризик од тумор на кожата од природното сонце“, вели Шитум. Во текот на летото, додава таа, изложеноста на сонце е вообичаена, но треба да се изложувате мудро – со избирање на времето од денот кога ќе бидете на сонце и со користење заштитни фактори. Шитум посочува дека годинешната акција е обележана на специфичен начин како резултат на епидемиолошките мерки поради коронавирусот, така што нема да биде можно да се спроведе масовна акција на прегледи на кожата, бидејќи тие во последните години се чести на островите, каде постои голем ризик од малигни тумори на кожата.

  Затоа, оваа година кампањата ќе се одвива со постери и брошури преку кои ќе ги едуцираат граѓаните за тоа како изгледаат промените во кожата кои би можеле да бидат малиген тумор. Ако забележите бемка која се менува со текот на времето, станува потемна или црвена, почнала да крвари, чеша или формирала краста, треба веднаш да се јавите кај лекар.