ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ ДИРЕКТНО ВЛИЈАЕ НА ЈАЧИНАТА НА КОРОНА ВИРУСОТ, А И РИЗИКОТ ОД СМРТНОСТ Е ДАЛЕКУ ПОГОЛЕМ!!! Е убава работа…

11 јуни, 2020
vozduh

Високото ниво на загадување на воздухот може да го зголеми ризикот на смрт од Ковид-19, покажуваат две студии.

Д-р Марија Неира од Светската здравствена организација (СЗО) за BBC News изјави дека земјите со високи нивоа на загадување на воздухот, претежно во Латинска Америка, Африка и Азија, треба да ги интензивираат подготовките.

Оние со хронични заболувања поврзани со загадување на воздухот доживеале тешки случаи на Ковид-19 во земји со високи нивоа на загадување.

Но, здравствените работници велат дека е премногу рано да се докаже дека постои директна врска.

„Ќе направиме карта од најзагадените градови заснована врз нашата база на податоци за поддршка на националните влади во овие региони, така што тие ќе можат да подготват планови за соодветно да одговорат на епидемијата“, рече д-р Неира.

Една студија од САД сугерира дека стапката на смртност од Ковид-19 скокнува за околу 15 проценти во области со барем мало зголемување на нивото на загадување од мали честички во годините пред пандемијата.

„Моделите на стапки на смртност од Ковид-19 генерално следат модели на голема густина на население и области со голема изложеност на ПМ 2,5 честички, се вели во извештајот од универзитетот Харвард.

Овие честички, еден триесетина од големината на човековото влакно, се поврзани со здравствените проблеми во минатото, вклучувајќи респираторни инфекции и карцином на белите дробови.

Студијата на Харвард сè уште нема добиено експертско оценување, но претседателот на епидемиологија на универзитетот „Лудвиг Максимилијан во Минхен, професорот Анет Питерс, за ВВС изјави дека нејзините откритија се „во согласност со претходните извештаи за хоспитализација и смртност од пневмонија.

„Ова е една од првите студии што го поддржаа нашето сомневање и хипотеза дека сериозноста на инфекцијата Ковид-19 може да се засили со загадување на честички“, рече таа.

Авторот на извештајот, професорот Франческа Доминиќи, рече: „Се надеваме дека ова ќе помогне да се запре понатамошното влошување на квалитетот на воздухот, особено кога ги слушаме надлежните како се обидуваат да ги намалат загадувањето во период на оваа пандемија“.

Друга студија, од Универзитетот во Сиена, Италија и Универзитетот во Архус, Данска, покажува дека постои можна врска помеѓу високото ниво на загадување на воздухот и смртта од „Ковид-19“ во северна Италија.

Регионите на Ломбардија и Емилија-Ромања имаа стапка на смртност од околу 12 проценти, наспроти 4,5 проценти во остатокот од Италија.

Студијата, објавена во списанието Science Direct, вели: „Високото ниво на загадување во северна Италија треба да се смета за еден од дополнителните фактори кои влијаат на високата стапка на смртност во таа област“.

Густината на населението, возраста, различните здравствени системи и варијациите во политиките за превенција по региони се исто така фактори што треба да се земат предвид.

Во меѓувреме, на Филипините, Цезар Бугојасан, од Здружението на даватели на респираторна нега, рече: „Според нашите првични податоци, скоро сите смртни случаи на вируси од корона вирусот во земјата имале претходно постојни здравствени проблеми, а повеќето од нив се поврзани со загадување“.

Загадувањето на воздухот веќе убива околу седум милиони луѓе годишно, вели СЗО.

И повеќе од 90 проценти од светската популација живее на места каде загадувањето на воздухот ги надминува пропишаните граници, најмногу во сиромашните земји.

Многу погодени земји се наоѓаат во Јужна Азија, Блискиот исток, субсахарска Африка и Северна Африка, се вели во извештајот на Светската банка минатата година.

Градовите во Чиле, Бразил, Мексико и Перу исто така имаат опасни стапки на загадување на воздухот, според неколку извештаи на СЗО и Обединетите нации.

Но, извештајот за светски квалитет на воздухот за 2019 година посочува дека Индија има најмногу градови со високо ниво на загадување на воздухот.

Индија досега забележа 521 смртни случаи од Ковид-19.

Д-р С. К. Чабра, раководител на одделот за пулмологија во Премиер Супер болницата во Делхи, рече: “Ако забележиме значително зголемување на ширењето на вирусот, луѓето со хронични состојби дефинитивно ќе бидат најтешко погодени од загадувањето на воздухот”.

Претседателот на Фондацијата за јавно здравје на Индија, професор Сринат Реди изјави: „Ако загадувањето на воздухот веќе ги оштети дишните патишта и ткивото на белите дробови, има помалку резерви за да се справат со нападот на вирусот корона“.

Но, д-р Раин Кант Сривастава од индискиот совет за медицински истражувања рече: „Нема доволно докази и не сме спровеле слична студија“.

Епидемијата на сериозен акутен респираторен синдром (САРС) во 2002 година, предизвикана од друг вид коронавирус, заразила повеќе од 8000 луѓе во 26 земји и убила скоро 800.

Студијата од 2003 година на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес, открила дека луѓето во области со големо загадување на воздухот имаат повеќе од двојно поголеми шанси да умрат од оваа болест.