Западот потврди: Руската вакцина функционира, еве кои се и какви се несаканите ефекти!

5 септември, 2020
vakcina


Вакцина против коронавирус развиена и тестирана во Русија произведе неутрализирачки антитела кај десетици субјекти, и иако тоа често предизвикуваше несакани ефекти како што е треска, тие ефекти беа претежно слаби, според податоците објавени во петокот во медицинското списание „Лансет“.

Во студиите спроведени во првата и втората фаза на развој на вакцината, која го носи името Спутник V, сите 76 учесници во студијата развиле антитела кон вирусот што го предизвикува ковид 19, се вели во извештајот објавен во „Лансет“.


Нивото на неутрализирачки антитела беше слично на нивото на антитела што луѓето ги имаа по природното закрепнување од 19-та година. Научниците исто така ги следеа одговорите на Т-клетките, другите компоненти на имунолошкиот систем. „Резултатите од тестовите исто така сугерираат дека вакцините произведуваат одговор на Т-клетките во рок од 28 дена“, напишаа истражувачите. Научниците кои не беа вклучени во студијата рекоа дека, иако резултатите се позитивен знак, само поголемите испитувања во фаза 3 можат да потврдат дали вакцината навистина ја спречува болеста. „Податоците за студиите за руска вакцина пријавени од„ Лансет “се охрабрувачки“, рече Брендан Врен, професор по микробиолошка патогенеза на Лондонското училиште за хигиена и тропска медицина.


Истражувачите од Националниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија во Гамалеја, Русија, на 26 август добија одобрение за спроведување на фаза три, во која се очекуваат 40.000 волонтери, според соопштението за печатот од Лансет.

Русија претходно објави дека планира да започне масовна вакцинација на граѓаните во октомври, а Министерството за здравство соопшти дека први ќе бидат вакцинирани медицинскиот персонал и наставниците во таа земја. Дополнителни тестови на вакцината ќе започнат во Москва следната недела, изјави во петокот градоначалникот на градот Сергеј Собјанин.