3 трикови за тоа како да не плаќате премногу на аеродромски маркети

9 мај, 2020
Naslovna

Во зависност од кој аеродром и во која продавница купувате, можете да заштедите до 100 евра на алкохол ..


Популарното duty-shops на кое се собиравме во 1980-тите и 1990-тите веќе не изгледа толку поволно како порано и покрај огромните наслови и попусти.

Во зависност од кој дел од светот и на кој аеродром се наоѓате – цените може да варираат до 30 проценти. Цените исто така варираат според тоа во која продавница влегувате, на пример на аеродромот Ј. Кенеди во Њујорк, цената на шише со рум „Бакарди “ варира од 40 долари до 90 долари.

Според истражувањето на TPG, на 50 аеродроми алкохолот е генерално најевтин на Карибите, козметиката и парфемите во Европа, а производите од тутун најдобро се купуваат во Азија (Сингапур, Хонг Конг и Бангкок).

Меѓу поскапите аеродроми во Европа се Париз и Амстердам, додека Берлин, на пример, е меѓу поприфатливите.

Подгответе белешки

Ако имате омилен пијалок или парфем, истражете колку чини во домашните продавници пред да патувате. Ако не ви се допаѓа математика како шега, претворете ја во потребната валута дома – или сурфајте на лице место.


Прошетајте

Ако имате доволно време помеѓу летовите, споредете ги цените на посакуваниот производ во неколку различни продавници и одлучете за најевтината опција. Покрај тоа што ги истегнувате нозете, ќе ја најдете и најповолната варијанта.


Направете план

Ако имате фиксни летови, одлучете се за најдобрата зделка – истражувајте го преку Интернет и потрошете ги парите таму. На пример, ако летате преку Цирих и Париз и сакате да купите „Johnie Walker Blue Label “, ќе заштедите околу 30 евра  ако го купите во Швајцарија.