5 серии за оние кои сакаат да гледаат социјални теми за правата на жените

15 јуни, 2020
ввц

Во последните неколку години излегоа неколку серии во кои жените се главни ликови и зборуваат на суптилен или многу директен начин за феминизмот, моќта на жените, напредокот и двојните критериуми кои сè уште се присутни меѓу родовите ширум светот.

Во овие серии, главните ликови се жени кои можат да остварат сè што замислиле да прават, без оглед на возраста, полот и пречките со кои се соочуваат во животот. Без разлика во кој период од животот ги гледате, тие ќе имаат охрабрувачки ефект врз вас и ќе ве мотивираат да продолжите да истрајувате на вашата патека, за која на сите дефинитивно ни треба од време на време. Иако на почетокот некои наши предлози може да изгледаат лесни, како што е „The Bold Type“, тоа е серија инспирирана од животот на поранешниот главен уредник на „Космополитан“, отворено зборувајќи за важноста на феминизмот, вербализирачките проблеми, активизмот, напредокот на жените, сексуалните и националните малцинства , и сите секојдневни ситуации низ кои минуваме

. Good Girls Revolt е серија која за жал доживеа само една сезона, но зборува за период во кој жените се мачеа да добијат простор како новинари и известувачи во медиумите, но мажите го зедоа целиот кредит. Патријархијата е воспоставена со децении, и тие се хероите кои почнаа да излегуваат на површина. Од друга страна, малку потешки приказни како „Handmaid’s Tale“ или „My Brilliant Friend“ го даваат својот силен, но различен придонес за ваквите теми, додека „Killing Eve“ е британска комедија-драма-трилер во која жената е шпион и низ редови може да ги видите истите изданија .