60 години од “Семејството Флинстонови“ и нејзиното глобално влијание!

16 октомври, 2020
Capture_1000x0


Иако денес не е толку популарна и не се прикажува толку често на нашите телевизии, цртаната серија „Семејството Флинстонови“ (The Flintsones) направи вистински бум со својот изглед и еднаш засекогаш смени многу постулати на анимираната програма.


Преносот на првата епизода на Флинстонови се случи на 30 септември 1960 година во 20:30 часот, што беше датумот откако многу деца си легнаа. Идејата на креаторите Вилијам Хана и Џозеф Барбара, тогаш познати само како креатори на Том и Џери, имаше за цел да прави цртани филмови за возрасна публика. Тие сметаа дека има доволно содржина за децата и дека треба да се обидат да привлечат постари гледачи со некои малку посериозни теми. По емитувањето на пилот епизодата, многу претставници на телевизиските мрежи беа воодушевени. Флинстонови се такви што носат рафали од смеа, но зад сето тоа имаше разни сериозни, па дури и мрачни теми. Тоа е првата серија што прикажува брачен пар кој дели кревет, што во тоа време не било вообичаено. Подоцна, Барни и Бети Каменко зборуваат за тоа како не можат да имаат деца, подоцна тие посвојуваат син, но со многу вистински правни перипетии. Фред Флинстон е зависен од коцкање и има тенденција да манипулира со луѓето за да ги постигне своите цели, па дури има и момент кога Барни сака да се самоубие и го гледаме на лице место, со камен околу вратот.

Remake 'Kamenka i Kremenka' dolazi na TV ekrane — eZadar.hr

Сето ова зборува за фактот дека сè беше насочено кон возрасните, но дури подоцна се здоби со димензија на популарна серија за деца, бидејќи повторно беше забавна за целото семејство. Непосредни влијанија беа забележани на подоцнежните анимирани серии како што се „Џетсон“ и „Топ мачка“, но вистинските влијанија беа забележани малку подоцна.

Obitelj Kremenko vraća se na TV ekrane: Ne propustite njihove avanture na  RTL Kockici - Show