8 работи што сигурно не сте ги знаеле за шампањот

3 мај, 2020
Naslovna

Сите го сакаме овој пенлив пијалок (освен можеби утрото по свадбата), а првото нешто што научивме за шампањот е поврзано со неговото име – да се нарече шампањ што мора да биде од францускиот регион Champagne. Но, оваа приказна не застанува тука, затоа прочитајте ги овие 8 интересни работи што сигурно не сте ги знаеле и станете вистински познавач на овој луксузен пијалок.


Шампањ е всушност шише обично вино

Трите сорти на грозје што се користат за правење шампањ се пино ноар, меуние и шардоне. Иако меурчињата не оставаат впечаток дека се „обични“ вина, можеме да бидеме среќни што производителите на шампањ знаат како правилно да ги комбинираат овие различни сорти.

Шампањот е создаден случајно

Меурчињата во првото шише шампањ не беа планирани, туку беа создадени со грешка направена од винарот, што предизвика виното да продолжи да ферментира во шишето.

Првите шишиња шампањ беа убијци

Поради меурчињата, шишињата шампањ понекогаш буквално би експлодирале, па затоа шампањот бил познат и како vin du diable (ѓаволско вино). Мастеринг на процесот на ферментација (што направи шишињата да не експлодираат повеќе) беше важен дел од производството на шампањ што го знаеме денес.

Не можете да организирате важен меѓународен настан без шише шампањ

Никој не бара послужување на шампањ кога потпишувате меѓународни документи, но дали сè изгледа малку понелегитимно кога шишето е присутно? Така, шампањ беше присутен кога беа потпишани многу меѓународни договори (како што е Договорот од Мастрихт), како и за време на крстењето на многу познати бродови.

Шампањот бил илегален се до 1927 година

Иако првите лозја постоеја во 1 век, Комит Шампањ легализираше производство на шампањ само во 1927 година во регионот Champagne, кој се протега на 35.280 хектари.

Затката за шише шампањ лета со 40 км на час

Научниците испитувале и пресметале дека кога шишето е енергично тресено, затката лета со брзина од околу 40 километри на час.

Пет шишиња шампањ содржат меурчиња исто колку што има sвезди на Млечниот пат

Според некои научни пресметки, во шише шампањ има околу 49 милијарди меурчиња, што е нешто помалку од 1/5 везди на Млечниот пат.

Шампањ е пијалок на Светско наследство

Француската влада заклучи дека шампањот и регионот од каде доаѓаат се толку важни што треба да бидат вклучени на списокот за светско наследство на УНЕСКО. Барањето е поднесено во јануари 2014 година, а статусот на Светското наследство е добиен во јули 2015 година.