Ако сакате да стигнете до врвот, подгответе се да паднете многу пати: Неспоредлив рецепт за успехот на славниот руски психолог!

4 мај, 2020
Naslovna

Оние кои никогаш не преземаат ризик, никогаш не можат да очекуваат ништо од животот, рече Иван Бунин, руски писател.

Пред секој успех, човекот се соочува со многу пречки и неуспеси. Поразот е составен дел од животот и тоа е првото правило што мора да го научите на патот кон успехот, вели психологот Јулија Иванов.

Многу луѓе имаат стравувања дека нема да успеат и тоа ги парализира и не дозволува да се движат од почетната точка. Планирањето на секој чекор е невозможна и целосно погрешна почетна точка.

Секој пораз отвора нови врати и носи нови можности за напредок на кои можеби не сте сметале. Кога ќе го разбирате ова, пропуштените можности стануваат вредна работа, а не нешто што треба да се избегнува по секоја цена.

Ако, по првиот неуспех, одлучите да се повлечете, тоа значи дека изгубивте засекогаш. Победникот не е оној кој не се соочува со пораз, туку оној кој продолжува понатаму и покрај тоа.

После секоја пораз, станувате посилни и помудри и ќе научите брзо да разликувате добра од лоша идеја.

Психологот Јулија Иванова дефинира 3 чекори до успехот. Само со овој начин на размислување успехот станува остварлив:

Разговарајте за вашите планови

Изговорете ги гласно сите ваши идеи. Не кријте ги вашите планови, туку напротив, покажете му на светот кои се вашите опции. На овој начин ќе можете да слушнете што е можно повеќе мислења и да разјасните дали вашиот план е добар.

Игнорирајте ги неуспесите

Не размислувајте за неуспех, само продолжете, не дозволувајте тоа чувство да ве поколеба. Сите успешни луѓе станаа тоа што се денес, дури после неколку обиди.

Упорност

Никој од нас не е роден со вештини, способности и одговори на сите прашања, како и што да се прави. Сето ова доаѓа и се спојува со времето и благодарение на напорната работа и упорност.

Затоа, третирајте ги вашите неуспеси како корисно искуство и можност да научите нешто ново. Имајте трпеливост, ќе потрае некое време, а благодарение на ново стекнатите вештини, успехот ќе дојде.

Успехот без неуспех никогаш не се случува. Затоа, прифатете ги сите пречки и искушенија како подароци.