Ако се плашите од кловнови, не сте сами – тој страв има дури и име!

30 септември, 2020
клован

Децата често ги сакаат затоа што изгледаат забавно, но многу луѓе всушност се плашат од кловнови. Стравот има и официјално име Кулорофобија, но тоа не е предизвикано само од насликано лице со џиновски усни и нагласени очи, од чиј агол честопати излегува повлечена солза.

Имено, повеќето луѓе не знаат дека станува збор за страв како што е страв од пајак, игла, јавно појавување или смрт, на пример, со можни штетни ментални и физички симптоми што се јавуваат со споменатите стравови. Значи, додека за некои одењето во циркус или забава со кловн ќе биде забавно, за други тоа може да предизвика вознемиреност и зголемен ритам на срцето, гадење, потење и тешкотии при дишењето.

Но, најстарите верзии на ликови како кловн може да се најдат во античките египетски, кинески, индиски и грчки култури и се придружени со плашливи приказни од прогонувани места ширум светот. Чекор понатаму во нивната еволуција претставуваа арлекини, исто така познати во италијанскиот театар како зани. Кловнот беше забавувач, но често груб и вулгарен, кој се препушташе на порок и зло.

„Кловновите отсекогаш имале мрачна страна“, вели Дејвид Кисер, експерт за обука на персоналот на Ринглинг Брос. и циркусот Барнум и Бејли. или популарниот циркус Ringling Traveling Circus. Тој вели дека ова биле ликови што рефлектирале карактери што може да се најдат во општеството и потенцирале некои од нивните негативни црти.

Така, комедијата што ја ширеа околу нив често произлегуваше од реалните карактеристики на луѓето, како што е нивната ненаситност за храна, секс и пијалоци и манично однесување, вели тој. На кратко, тие погодија најниски, груби страсти, кои честопати ќе ги исмеваа и ќе ги натераат луѓето што се препознаваат во нив да се чувствуваат лошо, без оглед колку им изгледа смешно нивното исмевање.

Дури во 1800-тите, концептот на кловн каков што го познаваме денес започна да се оформува, оддалечувајќи се од суровите страсти за да стане попривлечен за децата. Станаа помалку злобни и посмешни. Во поново време, нивната злобна злоба се појави во центарот на вниманието само во некои елементи на поп-културата, американскиот хорор со елементи од комедијата „Кловнови убијци од вселената“ од 1988 година, филмот „It“ од 2017 година или филмот „The Clown“ ‘од 2014 година ..

И настаните од реалниот живот играат голема улога во создавањето чувства на страв. Така, серискиот убиец Johnон Вејн Гејси, кого го доби прекарот ‘Кловн убиец’ заради употреба на костуми на кловн за време на убиства, стана мотив што влеваше страв кај многумина кои ги следеа приказните за него.

Студија на Универзитетот во Шефилд, во која учествувале 250 деца на возраст од 4 до 16 години, навистина не сака кловни.

Откривме дека децата не ги сакаат “, вели Пени Куртис, една од водечките истражувачи на студијата во интервју за Би-Би-Си. Тој додава дека истражувањето покажало дека некои сметаат дека се доста застрашувачки.

Друго истражување спроведено од Универзитетот Чепмен откри дека приближно 7,8 проценти од возрасните Американци всушност се плашат од кловнови. Значи, ако се плашите од нив – не сте сами, пренесува Reader’s Digest.