Актерката Хали Бери била жртва на насилство и денес таа им помага на многу жени: Кога немоќта се свртува кон голема храброст

4 мај, 2020
Naslovna

Чувството на немоќност понекогаш боли повеќе од физичко оштетување, а скршената самодоверба, пропуштените соништа и постојаниот страв не ви дозволуваат да разбудите храброст, пишува Lovesensa.

Жртвите на семејно насилство најчесто се соочуваат со такви темни и тешки чувства. Жената, како едно нежно, но сепак моќно битие со прекрасна енергија, може да се претвори во прав во рацете на силеџија. Да се ​​претвори во беспомошна личност која сочува само грмушка од неговата личност во пеперугата.

Беше токму толку негативна животна ситуација со која се соочила актерката Хали Бери.

Хали беше сведок на семејно насилство како дете. Нејзиниот татко ја злоставувал нејзината мајка, а Хали во јавноста рекла дека се чувствувала беспомошно, тажно и депресивно во тоа време. Многу психолози истакнуваат дека детството остава големи траги на животниот пат на секоја личност – без разлика дали е во негативна или позитивна смисла. Во случајот со Хали Бери, остави две индиции што значително влијаеја врз нејзините одлуки и изборот на живот.

Актерката изјави во јавноста дека со години претрпела физичка и психолошка злоупотреба од различни партнери. Таа се чувствува заглавена во циклус страв, насилство и емоционална слабост. Одлуката да се претвори немоќта во храброст дојде кога таа изгуби 80 проценти од слухот поради насилство во една емотивна врска.

Поучена од искуството од нејзината мајка да го надмине стравот, оставајќи го сопругот на семејно насилство и да стане борец и самохрана мајка, Хали реши да го победи насилството. Откако го почувствува насилството на нејзината кожа, Хали Бери започна јавно да зборува за проблемот и се вклучи во Центарот Џенеси, институција за интервенција и спречување на семејно насилство. Актерката е активен член на овој центар повеќе од 15 години и им помагала на жртвите на семејно насилство. Таа ги охрабрува жените да разбудат во себе храброст и конечно да го најдат својот мир, љубов кон себе и шанса за нов, поубав живот.

„Сакам жените да застанат и да ја надминат тишината. Да се ​​ослободат од срамот и стравот и да најдат начин да се борат за себе“, рече Хали. Актерката објавила фотографија на која позира со круната на главата на својот профил на Инстаграм на почетокот на 2020 година, и насловила моќна порака за поддршка за сите жртви на семејно насилство:

“Мојата порака е до сите жени (кралици) кои се борат во која било форма на семејно насилство. Драги жени, понекогаш ќе бидете премногу жени. Премногу паметни, убави, премногу силни. Затоа, вашиот маж може да се чувствува како “помалку” маж. , и можеби ќе почнете да се чувствувате како да треба да бидете „помалку“ жена. Најголемата грешка што можете да ја направите е да отстраните скапоцен камен од круната за да го олесните мажот. Кога тоа ќе се случи, треба да разберете дека не ви треба помала круна, туку дека потребен е човек со поголемо срце и „грб“.