Анџелина Џоли бесна: Ова веќе не се толерира!

8 јуни, 2020
profimedia-0361625150

Американската актерка Анџелина Џоли, покрај актерските способности, е позната и по својот политички активизам, честото изразување на ставови и мислења „без влакна на нејзиниот јазик“, но и по нејзината хуманитарна работа. 45-годишната актерка е само една од многуте познати личности кои деновиве го поддржуваа движењето „Black Lives Matter“, со донација од 200 000 американски долари, која ја донираше на Националното здружение за напредување на обоени луѓе. Таа е една од најстарите и највлијателни организации за човекови права во САД.

Движењето „Black Lives Matter“, т.е. насилните и жестоки протести предизвикани од насилната смрт на Афроамериканецот Џорџ Флојд, во моментов е огромен проблем низ цела Америка, а Анџелина зборуваше за сето тоа. „Правата не припаѓаат на една група луѓе кои им ги даваат на другите. Дискриминацијата не може и не смее да се толерира, оправдувајќи го дека не е опција, рече 45-годишникот и продолжи: „Се надевам дека како Американци можеме да исправиме длабоки неправди во структурата на нашето општество.

View this post on Instagram

#Mood! #WeAreDoneDying

A post shared by NAACP (@naacp) on

Јас стојам заедно со NAACP, која се бори за еднаквост, социјална правда и бара итни измени во правниот систем “, заклучува актерката позната по нејзината борба за правото на еднаквост. Покрај тоа, Анџелина е мајка на шест деца, од кои три се посвоени. Најстариот син, 18-годишниот Медокс, е по потекло од Камбоџа. Со својот поранешен сопруг Бред Пит, ја посвои и 15-годишната Захара од Африка и 16-годишната Пакс од Виетнам.