Бред Пит: „Прашав каде погрешивме, сѐ дотогаш мислев дека направивме одличен филм“

2 септември, 2020
4178437855f4df34c86eee178031324_v4_big

Денес сме толку навикнати на неочекувани и брутални завршетоци на филмовите, но пред 25 години, филмот „Седум“ беше вистинска револуција. Неговиот крај е врежан во меморијата на многумина, па затоа е свеж дури и по четврт век.

Иако поминаа 25 години, веројатно има уште такви кои не го гледале „Седум“.

Кога Ендру Кевин го напиша сценариото, тој беше во депресија затоа што не сакаше каде живее. Но, тој беше задоволен од своето дело, па му го испрати сценариото на неговиот колега Дејвид Коп, кој му помогна да стапи во контакт со студиото „Line Cinema“.

Кога започна да го пишува сценариото, тој не знаеше скоро ништо за седумте смртоносни гревови, а неговото незнаење го инспирираше ликот кој го играше Бред Пит.

Режисерот Дејвид Финчер беше воодушевен од крајот на филмот кога го прочита сценариото. И тогаш му јавија дека ја добил погрешната верзија. Финчер инсистираше на верзијата што ја прочита и долго време го убедуваше студиото да го заврши филмот, што за нив беше премногу ризично.

Дензел Вашингтон ја одбил улогата на детективот Милс, кој го игра Пит, затоа што филмот го сметал за „премногу мрачен и полн со зло“. Подоцна призна дека жали за таа одлука.

Финчер сакаше ликот на сопругата на Милс да ја игра Гвинет Палтроу, но таа не беше ни најмалку заинтересирана за филмот. Потоа успеа да го мотивира Пит да ја убеди затоа што во тоа време тие беа во љубовна врска. Не можеше да му каже не на своето момче и така заврши во филмот.

За време на снимањето на сцената во која Бред Пит го брка Џон До, тој навистина ја скрши раката, па повредата мораше да влезе во сценариото.

Киното „New Line“ има сценарио за продолжението на филмот наречено „Утеха“, но тие одбија да го снимаат. Нацртот на сценариото стана основа за филм снимен пред пет години.

Стрипот наречен „Седум“ е објавен во 2008 година, а разликата е во тоа што ја следи верзијата на Џон До.

Бред Пит еднаш раскажа како изгледаше премиерниот екран: “Филмот заврши, светлата се запалени и ги погледнав луѓето. Станаа полека, во тишина. Само што исчезнаа од салата. Се сеќавам како го прашав Финчер што не беше во ред, каде не погрешивме. Дотогаш мислев дека направивме одличен филм “.

За среќа, филмот беше добро прифатен од публиката и заработи доста.