Чудната приказна за жената која зборува 120 јазици!!!

13 јуни, 2020
Nataliya-Beketova-700x352-01

Русинката Наталија, Наташа, Бекетова, со скромно образование, зборува повеќе од 120 живи и мртви јазици од овој свет, точно утврдени од научни соработници на Московскиот универзитет. Засега нема научно објаснување за овој феномен.

Дополнителна забуна во приказната за Наташа е внесена од фактот дека таа, течно зборувајќи некои ретки јазици, апсолутно се внесува во личноста од тоа поднебје и време, како таа практично да ги претставува нивните реинкарнации во тие моменти!

Наталија е родена 1987 година во малиот град Анапа во близина на Москва. Пред неколку години, сите светски медиуми зуеја околу нејзините способности. И тогаш таа исчезна. Сега работи како медицинска сестра и живее „некаде“ во Финска под сосема друго име – Тати Вела!

Бекетова неодамна ги раскажа своите сеќавања од нејзините први средби со нејзината чудна способност: „Бев во 9-то одделение од средно училиште кога се обидував да решам математички тест. Се обидов да ѕирнам во тетратката на мојата другарка од клупата и да ги препишам решенијата. Одеднаш, професорката започна да вреска и рече дека ќе ме исфрли од час. Бев ужасно исплашена и моето срце почна да чука неверојатно брзо. Сè околу мене почна да се врти, а „сликата“ на околината целосно се затемни. Се чувствував како да летам кон небото … Смарагдни искри и огнени топки “играа” околу мене, кои ги допрев без да чувствував болка. Почувствував „нечовечка“ среќа и мир. Не знам колку бев во таа состојба, но кога ми се вратив свеста не знаев каде сум. Луѓето околу мене кои ги видов викаа со цел глас … “

Невидлива рака

Лидија Дмитријева, една од професорките од средно училиште во кое одела Наташа во тоа време, се сеќава на тие настани со ученикот на Бекетова и целосниот хаос што се случил тој ден. „Кога Наташа се врати по несвестицата, таа веднаш почна да зборува сосема неразбирлив јазик што во никој случај не беше руски, туку некој германски. Учителката по англиски јазик успеа да ги дешифрира само нејзините зборови: ‘Не ми викај. Моето име е Ен Мекдауел! ‘”

Потоа Наташа беше сместена во болницата, но таа беше пуштена на слобода после 24 часа. Се покажало дека нејзината физичка состојба е беспрекорна.

Но тогаш се појавуваат проблемите и чудните настани. Од денот кога беше ослободена од болницата, Наташа веќе не се сети на ниту еден збор на руски! Таа целосно го заборави својот мајчин јазик. Наместо тоа, секој ден говорела реченици и зборови од разни јазици. Семејството се исплашило и почнале да ја носат кај различни лекари. Никој не можеше да постави дијагноза затоа што, пред сè, Наташа изгледаше сосема нормално…

На крајот, таа стигна до Универзитетот во Москва. Поминала детални анализи и разни тестови на психолози, антрополози и лингвисти. Сите признаа дека наишле на енигма што не можеле да ја решат. Тие само успеаја да се согласат дека Наташа Бекетова не е ментално болна и дека нејзиниот ум е, со сигурност, способен да зборува 120 странски јазици!

Експертите беа воодушевени од умот на Бекет, кој ги чуваше древните, заборавени јазици на племињата низ целата планета, кои одамна исчезнаа. Меѓу нив е и јазикот на мало племе во Полинезија, Нгоба, што исчезна 600 години пред Христа! Во овие експерименти било утврдено дека Наташа многу добро ги познава старо кинеските, египетските, вавилонските, етрурскиот и старословенскиот, но и многу други антички јазици. Заборавено!

Наташа има објаснување за нејзините неверојатни способности. „Мојата свест е како лист бела хартија на која невидлива рака нацрта некои непознати знаци. Но, магично во еден момент мојот ум ги разбра! Сите јазици, 120, кои станаа мој мајчин јазик, потекнуваат од моите претходни 120 животи што сум ги живеела. Имам фрагментарни сеќавања за скоро сè, но не можам целосно да ги реконструирам. Во тие моменти трошам многу енергија и по само неколку минути „сеќавање“, се чувствувам целосно исцрпено“.

Спомени на душата

Наташа Бекетова смета дека нејзината душа во тие 120 животи го преминала патот на целата наша цивилизација: од првите примитивни времиња и племиња до нашево време, 21 век.

Се сеќавам, им рекла Наташа на научниците дека сум член на многу примитивно племе. „Носев облека од животинско крзно и живеев во шатор сличен на јурт. Тогаш мојот „филм“ се развива понатаму и живеам во Јапонија. На работ на езерото, облечено во розово кимоно. Тогаш се гледам себеси во униформа на армијата на Наполеон и се викам Жан Девер … Понекогаш имам визии за мојата сопствена смрт во тој период: руски империјален војник ме прободе со бајонет кога имав (беше) 21 година. Се сеќавам дека умирав од тифус во Германија во мојот последен живот кога имав 13 години. “

Посебна приказна за способностите на Бекет е моќта да дијагностицира разни болести кај луѓето. Новинарката на руската „Комсомолска правда“ која ја интервјуираше Наталија, сведочеше дека за 5 минути ги наброила сите болести од кои страдала и детално ја опишала очната операција што ја претрпела. Покрај тоа – таа го одреди точно диоптерот на секое од нејзините две очи!

Наташа завршила средно медицинско училиште и курс за масажа, но според експертите, нејзините способности далеку го надминуваат образованието. Ова е потврдено од изјавите на многу очевидци и пациенти, како и видеата. Едно видео сними сесија на лекување на пациент од онкологија – со помош на православни молитви. Снимката покажува дека во моментот кога Наташа ќе ја каже молитвата, до него се појавува бел предмет во форма на топка, кој, како што напредувала молитвата, ја сменила својата форма. Во исто време, интензитетот на неговата светлина постојано се менуваше. Во моментот кога светлината стануваше посилна, од долниот дел на „предметот“ се појави лента од виолетова, која отиде во грлото на Наташа… “

Сведоштвата на Наташа Бекетова се фрагментарни и доста е тешко да се разберат. Еден од експертите што ја испита Наташа, професор на Институтот за ориентални студии на универзитетот Ломоносов, Татјана Григориева, се обиде да ја реши оваа енигма. Таа само дошла до заклучок дека целата човечка еволуција и трансформацијата на Наташа од личност со скромно образование во светски полиглот е производ на некаков шок во адолесценцијата. Таа рече дека таков процес може да се поврзе со сеќавањата на душата за настаните кои ги преживеала во минатите животи, кои не можат да бидат проверени и научно докажани. Во исто време, научниците потсетуваат дека постои теорија, многу популарна последниве години, според која човечкиот мозок користи само 10% од своите капацитети. И Татјана Григорјевна верува дека стресот ја „разбудил“ Наташа и преостаните 90 проценти од мозокот што остатокот од човештвото не го користи.“