Црн русин: Рецепт за коктел класик од само 2 состојки

10 мај, 20200
crni-rus насловна

Коктелот од ликер и кафе нема многу врска со Русија, освен вотка, која традиционално се пие таму, но одличен е, без оглед на името…

Црниот Русин или Црн Русин, е роднина на многу попознатиот бел Русин, кој стана мегапопуларен по филмот „Големиот Лебовски“ на браќата Коен, во кој Џеф Бриџис како Џефри “The Dude” ужива во тој коктел од вотка и кафе.

Коктелот од ликер и кафе нема многу врска со Русија, освен вотката што традиционално се пие таму. Убавиот класичен коктел е дизајниран од Густаве Топс во Белгија во 1949 година.

Било да е бело или црно, овој Русин е честа мотивација да се купи Калју, или ликер од кафе. Кахлуа е најпопуларен ликер со вкус на кафе во светот и се произведува во Мексико од 1936 година. Тоа е направено од зрно арабика и во комбинација со шеќерна трска, рум и ванила за да се добие уникатен вкус. Кафето се одгледува на посебен начин, во сенка и рачно одбран, а потоа се суши на сонце.

За разлика од црниот, белиот рус содржи и крем, или млеко, кое може да биде и кокос. Во црната верзија, понекогаш покрај кафето и вотката, има и кола (за оние кои сакаат подолго да пијат), која се истура на крајот, и е дозволено да додадете цреши. Меѓу сличните рецепти на списокот на љубители на коктел е и „Black Magic“, пијалок направен од „Kahlue“, вотка и сок од лимон, а за кафеавиот руски ќе ви треба ѓумбир але или пиво од ѓумбир.

Рецепт за црно руски

  • 50 мл вотка
  • 25 мл ликер од кафе
  • мраз

Подготовка:

1. Ставете мраз во чаша за мешање и додадете ја вотката и ликерот од кафе.

2. Промешајте 30 секунди до една минута, а потоа сервирајте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *