Дали знаете зошто не постои сладолед од грозје?

2 мај, 2020
сладолед

Дали некогаш сте пробале сладолед од грозје? Веројатно не, бидејќи сладоледот со овој вкус навистина не постои …

Бидејќи грозјето е речиси сеприсутно кога станува збор за храна, навистина е невообичаено што сладоледот со вкус на грозје, сè уште не постои. Се разбира, постојат голем број на луди теории за причините за оваа мистерија. На пример, некој вели дека грозјето едноставно не може да се замрзне, додека друго тврди дека сладоледот од грозје претставува голем ризик за кучињата (кои случајно го јадат), што го прави речиси нелегално. Се разбира, ова се само теории.

Вистинските причини

Користењето грозје како база за сладолед претставува најголем логистички проблем за компаниите што го произведуваат. Кога подготвувате сладолед дома, можете да направите мешавина од овошје како што е грозје многу слично на онаа на база за сладолед, но користењето на такво овошје во големи количини доведува до проблеми. Овошјето, особено грозјето, има многу висок процент на вода, така што користењето таква водена основа ќе доведе до парчиња сладолед наместо крем сладолед. Подготовката на овошен сладолед во големи количини затоа е многу предизвикувачка, така што компаниите добро размислуваат пред да воведат нов вкус. Проблемот со грозјето е фактот дека луѓето навистина не го очекуваат тој вкус на сладолед, така што нема доволно побарувачка за да се оправда ризикот што компанијата треба да го инвестира во производство на нов вкус. Се чини дека луѓето, грозјето едноставно не го поврзуваат со ова кремасто и слатко задоволство.

Дали сакате да пробате сладолед со вкус на грозје? Споделете ни во коментарите.