ДАЛИ ЗНАЕВТЕ? ПОЗАДИ НАЈСКАПИОТ ЧАСОВНИК НА СВЕТОТ НАМЕНЕТ ЗА МАРИЈА АНТОАНЕТА ПОСТОИ ЉУБОВНА ПРИКАЗНА..

10 јуни, 2020
SAT-MA-1

Најскапиот часовник во светот се проценува на повеќе од 30 милиони долари, а изработен е од злато, платина, сафир, рубин

Според најновата проценка, а таа е од 2013 година, најскапиот часовник на светот е „Брегеј број 1160 гранд компилација“, попознат како „Мари Антоанета“ или едноставно „Кралица“.

Часовникот, кој е во сопственост на еден музеј, тогаш се проценуваше на 30 милиони долари, па иако во меѓувреме, неколку часовници „Patek-Filip“ беа продадени за нешто поголема сума, се верува дека овој часовник може лесно, на некоја аукциите да достигна рекордна цена.

Приказната за овој часовник е бесценета. Сè беше „смислено“ од шведскиот благородник, грофот Ханс Аксел фон Ферсен кој беше адмирал, врховен судија, дипломат, учествуваше во војната за независност на Американците (од нивна страна) против Англичаните, дипломат во судот на Франција …

И токму тука, овој Швеѓанец, кој е роден на 4 септември 1755 година, се сретна со последната кралица на Франција, Мари Антоанета. Маѓепсан од кралицата, а се вели дека тие биле повеќе од пријатели, тој решил да и подари нешто необично, па во 1782 година нарачал да и изработат специјален часовник од познатиот швајцарски часовничар Абрахам-Луис Брегеј.

Но во Франција многу работи се случиле тие години како и во Европа, па така работата на часовникот траеше цели 45 години!

Го завршил синот на почитуван мајстор дури во 1827 година, иако клиентот, грофот Ферсен, бил линчуван во уличните немири на 20 јуни 1810 година во Стокхолм.

Злато, платина, сафири, рубини, чудесен механизам кој покрај времето го прикажува и „вечниот календар“, има стоперка, ја покажува температурата, го има првиот „анти-шок“ во светот, независен сеекундарник, многу други чуда …

Сето ова, покрај чудесната историја, е вткаено во вредноста на овој часовник. Секако, Мари Антоанета не се восхитувала на часовникот, бидејќи на 16 октомври 1793 година останала не само без часовник, туку и без глава.

Часовникот беше во сопственост на семејството Брагеј се до 1877 година, кога целата компанија ја купи Сер Спенсер Бартон.

Англиски лорд, Сер Дејвид Лионел Саломонс, во 1920 година го додаде овој часовник во својата колекција за часовници во Брегеј.

По неговата смрт, во 1927 година, Сер Саломонс беше откриено дека е највредниот експонат од неговата колекција од 57 часовници според неговиот тестамент, меѓу кои и „Кралицата“ се оставил на еден музеј во Ерусалим.

Часовникот беше украден во 1983 година од еден од најдобрите крадци на сите времиња, познатиот Нахаман, Дилер, но беше пронајден и вратен во музејот во 2007 година.