Дали знаевте: Зошто отворањето чадор во вашиот дом носи несреќа?

1 мај, 2020
cador

Египјаните носеле чадори со папирус и пердуви, кои служеле како нивен статусен симбол, а ги отварале внимателно за да не го налутат богот на сонцето…

Црните мачки и скршените огледала се во иста категорија како и чадорите во затворен простор. Толку време се верува дека тие носат несреќа што многумина веќе не се прашуваат кога и како настана суеверијата.

Според едно објаснување, Египјаните се „виновни“ за случајот со чадорите. Првиот чадор всушност бил чадор за сонце и нема никаква врска со дождот. Богатите Египјани носеле чадори со папирус и пердуви, кои служеле како статусен симбол. Наводно, отворањето на нивните чадори во затворено ќе го налути богот на сонцето Ра и поради тоа ќе претрпат последици.

А другата теорија за несреќи донесена од отворен чадор вклучува египетско божество. Египјаните изработувале чадори во знак на благодарност за заштита на божицата на небото Нут, која со нејзината сенка ги заштитува жителите од топлина, суша и жед. Светите чадори можеле да ги допрат само избрани луѓе. Покрај тоа, жителите на Индија и Кина, исто така, сметале дека отворен чадор за сонце е симболизира небески свод.

Современите чадори потекнале од средината на 19 век, кога Самуел Фокс го патентирал Парагон, модел со челична рамка и ткаенини како што се свила, памук и лен – како и механизам што го олеснува отворањето.

Бидејќи чадорот на Фокс се отворал многу полесно од неговите претходници од китови коски или трска, било полесно да се повредат минувачите и во затворен простор ризикот бил уште поголем. Најверојатно, во тоа време било создадено суеверие со цел да се подигне свеста за ризикот од несреќи.