Докажано совршен: Кој маж е со најубаво лице на светот?

30 април, 2020
Naslovna

Се вели дека убавината лежи во окото на гледачот, а според науката, во математичка формула што може да пресмета колку е совршено нечие лице.

Британскиот хирург др. Џулијан де Силва, експерт за утврдување на физичко совршенство користејќи ја формулата за златен сооднос, состави (нов) список на познати личности со најубави лица.

Според пресметката на Де Силва, лицето што е најблизу до совршенството е на актерот Роберт Патинсон, додека на списокот за 2017 година, тоа беше Џорџ Клуни, кој се најде на петтото место на новиот список.

Роберт Патинсон беше во првите пет во скоро сите категории бидејќи има изразито класични црти на лицето и убаво дефинирана вилица. Единствениот под просечен резултат е постигнат за усните, кои се малку тенки и рамни, објасни изборот на доктор Џулијан де Силва, додавајќи дека лицето на Патинсон е совршено во процент од дури 92,15 проценти.

Во своето истражување, Де Силва користел формула позната како „Грчки златен однос на убавината Фи“, односно златното средство и божествениот или златниот однос, за што илјадници години се верува дека ја одржува формулата за совршенство.

10 мажи со најубаво лице на светот:

1. Роберт Патинсон

2. Хенри Кевил

3. Бредли Купер

4. Бред Пит

5. Georgeорџ Клуни

 6. Хју Jackекмен

7. Дејвид Бекам

8. Идрис Елба

9. Канје Вест

10. Рајан Гослинг