Духот на една дама во црвено скита по гробиштата во близина на црквата Свети Никола: Морничави приказни од проколнато англиско село

11 мај, 2020
Naslovna

На прв поглед, тоа изгледа како тивко англиско село, кое се наоѓа во округот Кент – но кога се стемнува, Плакли станува многу поинакво место.

Со само 1.000 жители, малото село е комбинација на прекрасни куќи и живописен пејзаж. И покрај ваквиот изглед, Плакли крие многу вознемирувачка тајна – тој е познат како „најпрогонуваното село“ во Велика Британија.

За селото се вели дека е дом на 15 духови, а една од шумите е позната како шума што вреска, во која можат да влезат само храбрите.

Еве неколку од најстрашните настани поврзани со селото:

1.Духот на друмски разбојник на патиштата

Во селото има пат за кој се вели дека е едно од местата каде редовно се појавува духот. Се верува дека еден човек бил убиен таму во 18 век. За него, се вели дека е во судир со оние што се одговорни за одржување на мирот во селото. Тие го заковаа на даб со меч и се вели дека се појавува нивната борба против мечот – секогаш со истата последица.

2. Духот на обесениот професор

Се вели дека телото на професорот кој се обесил по Првата светска војна е во шумата, а неговото тело го пронашол мелничар неколку недели подоцна.

3. Крик на агонија

Луѓето сè уште тврдат дека можат да го слушнат врисокот на sидарите, на кои се срушил ѕидот.


4. Проколнати коњи

Звукот на коњите сè уште може да се слушне во ова село. Локалното население сè уште е прогонувано од фотографиите на коњите како влечат вагони, а една жена рече дека видела вагони, од чии прозорци доаѓало светло, а коњите ги влечеле по улицата.

5. Дама во црвена боја на гробиштата

Лејди Деринг е погребана на гробиштата на локалната црква Свети Никола, во текот на 1100-тите години во оловен ковчег над кој имало црвени рози. Таа стана позната како дама во црвено, откако се виде како се крева од гробот, скита низ дворот и плаче додека трагаше по гробот на своето мртво дете.

6. Духот на циганката

Во селото има мост „Пинок“, кој го заробува циганка. Ја видела како седи на мостот и пуши луле. Се верува дека е местото каде што починала откако случајно била запалена до смрт. Жената се појавува како мистериозна фигура, која никогаш не зборува – таа само седи и пуши.


7. Духови во локален паб

Во пабот нема еден, туку три духови. Меѓу бројките што се гледаат во пабот се служат и слугинката Тудор, тренерка која долго време зјапа во огнот на јавно место и човек кој лута низ собите горе.

8. Мистичен мелничар

Мелничарот Ричард Дики Бас, кој беше многу познат во минатиот век, исто така живеел во селото. За него се вели дека седи во уништена и напуштена ветерница во селото Пинокс. Тој ја затвори својата ветерница во 1930 година и девет години подоцна беше уништена во невреме кога беше погодена од гром. Тие, наводно, го виделе непосредно пред громот.

9. Духот на крадците

Друг паб е познат по тоа што работите магично исчезнуваат пред луѓето. И, потоа неколку дена по исчезнувањето, предметите повторно се појавуваат.

10. Дама во бела боја

Има и една дама во бела боја, која шпионира и во црквата, така и во библиотеката во нејзиниот стар семеен дом. Големата куќа била уништена во пожар во 1952 година, но тие велат дека неговиот дух сè уште се појавува, а тоа го потврдиле и персоналот на американската амбасада, кој го користел имотот како основа помеѓу двете светски војни.

11. Проколнат ловечки дом

Се вели дека е дом на духот на жената. Таа ја виделе толку многу луѓе што некои мислеле дека е вистинска личност.

12. Шума што вриска

Шумата стана вистинска туристичка атракција каде доаѓаат храбри души да го поминат ноќното кампување. Имало многу извештаи за маж и жена што врескаат кога се стемнува. За овие се вели дека се духови на оние што починале откако се изгубиле во мистичната шума.