Една третина од британците постелнината ја перат еднаш во годината!

18 октомври, 2020
posteljina


Истражувањето спроведено во Велика Британија во кое учествувале 2.000 луѓе покажало дека една третина од нив ја перат постелнината само еднаш годишно!

Експертите предупредуваат дека оваа навика е навистина ужасна бидејќи со текот на времето, на постелнината се собираат бактерии, мали парчиња кожа, грини … Иако ретко перење постелнина е најодвратната навика што се појави во ова истражување, има и други, прилично непријатни.

На пример, се покажа дека 36 проценти од испитаниците ги перат ќебињата еднаш годишно, а 18 проценти од нив толку „често“ ги перат фармерките!

Кога станува збор за крпи, ситуацијата е многу подобра – 40 проценти ги мијат по секоја употреба, а 45 проценти по пет употреби. Д-р Арагон Џузепе вели дека најдобро е да се мие постелнината еднаш неделно, заради оптимална хигиена и здравје. “Редовното перење постелнина и облека е важно за чистотата, но исто така и за здравјето. Ако не го сторите тоа, вие сте изложени на ризик од инфекции или да почнете да мирисате непријатно”, истакна тој.