Еве зошто ги забораваме имињата на луѓето при запознавање

4 јуни, 2020
гхгв

Дали некогаш сте се запрашале зошто не можете да запомните некои податоци или искуства? Факт е дека тоа им се случува на сите. Како и запомнување на името.

Особено е непријатно кога не се сеќаваме на името на личноста за време на првата средба, така што следниот пат се случува таа да нè препознае, а ние не.

За среќа, има неколку објаснувања, а доколку ве интересира зошто се јавува ова, прочитајте понатаму

Она што се сеќаваме (претежно) не е точно

Како што одминува времето, она што го доживуваме е подалеку од вистината. Резултатите од студијата објавена во „Дневник на невронски мрежи“ покажуваат дека кога меморијата нè изневерува, мозокот ја презема улогата да ја надополни со изменети детали.

Ова е едно од објаснувањата зошто не можеме да се повикаме на многу моменти.

Се сеќаваме само на тоа што го сакаме

Веројатно сте запознаени со поимот селективна меморија, што објаснува зошто се сеќаваме на некои настани и моменти, а не на други.

Одговорот е едноставен и треба да се запамети само она што ни одговара. Замислете ја збунетоста во мозоците ако ги забележиме сите детали што ги доживуваме.

Затоа успеваме да запомниме одредени броеви, личности и ситуации, а не други.

  1. Се сеќаваме на моменти што се важни за нас

Селективната меморија работи според принципот на приоритет, а искуствата кои се посебни за нас за нешто имаат приоритет. Сè што е излишно, се брише со текот на времето.

  1. Имаме ограничена меморија

Нашиот мозок не може да се сеќава на сè, затоа што доживуваме нови искуства, кои треба да прераснат во сеќавања. Научниците од универзитетот во Торонто испитале две функции на меморија, едната да се запамети, а другата да заборави.

Невроните кои се одговорни за другиот се наоѓаат во хипокампусот и се развиваат во раното детство. Ова ни објаснува зошто не се сеќаваме на периодот од првите три и пол години од животот.