Федерер критикуван поради подршка на расисти

29 мај, 2020
2127297_66601-epa_ls

Швајцарскиот тенисер Роџер Федерер се најде под остри и многу бројни критики поради подршката на радио водителот Алан Џонс. Кој во својата родна Австралија е познат по расистичките ставовии делувања, кога во 2005 година собрал повеќе од 5 000 луѓе кои нападнале имигранти. Поради ова против него биле спроведени десетина судски спорови.

Целата работа започнала кога Алан го нјавил своето повлекување од медиумите, а Роџер му ја пратил следната порака:

„Ви посакувам се најдобро до крајот на животот и ви честитам на успешната кариера.“