Генијален трик кога немате мерилка или вага: Како да ја измерите храната со вашата дланка?

9 мај, 2020
Насловна

Правило со кое се служеле нашите баби…

Повеќето квалификувани готвачи го знаат “едукативниот” метод за да проценат колку состојки одат во кој рецепт, но ако не спаѓате во оваа група, а поради некоја причина немате мерилка или вага во куќата, има неколку трикови што можат да ви помогнат. Без разлика дали тоа е готвење или едноставно мерење на порциите, нанесете го старомодниот „трик“ – користете ја дланката!

За жал, овој трик не може да се примени на целата храна (затоа што сите тие немаат иста тежина), но за зачини (и храна со слична прашкаста структура, кафето е капка), месото и рибата можат да …

1 кафена лажичка – Количината на храна (зачин) што се вклопува во една лажичка е приближно еднаква на половина од палецот (до зглобот). Како да се измери? На пример, истурете ја саканата количина на таблата за сечење, а потоа “соберете ја” до ширина на дланка, доведете го прстот и измерете го.

1 супена голема лажица – Количината на храна (зачини) што се вклопува во една лажица е еднаква на цел палец.

1 шолја за кафе – Количината на храна што се вклопува во една чаша за кафе е еднаква на притисната тупаница.

100 гр месо / риба – Оваа количина месо одговара на количината што лежи на вашата испружена дланка. Ако е мелено месо, истенчете го до дебелината на среден бифтек и ставете го на вашата дланка да измерите 100 грама.