„Грч“ ладно вино, пиво, џин: Еве еден трик како за 5 минути да изладите шише или лименка

26 април, 2020
pivo

Завршено е со ужасот да пиете топло вино, пиво или џин затоа што сте заборавиле да го ставите пијалокот во фрижидер или само да го внесете топло од продавницата.Со доаѓањето на летото, овој трик станува повеќе од корисен.

Не мора да ги пиете топли само зашто сте заборавиле да го ставите пијалокот во фрижидер. А и постојат моменти кога едноставно не можеме да го задржиме топло – отворенита шишиња стојат на маса, лименките треба да бидат при рака додека се печеме на сонце… Во сите овие случаи, овој златен трик вреди милиони. ? Затоа што, во топлите денови, нема поголема убавина отколку кога ледената ладна течност се лизга низ грлото …

За само 5 минути, без замрзнувач

Релативно брзo можеме да разладиме шише или лименка во замрзнувачот, но на многумина им се случило да го заборават пијалокот во замрзнувачот. Стаклото шише може да пукне, а лименките протекуваат и тука правиме непотребни штети и плус работа. Затоа овој метод е поедноставен. Можеби немате сè што ви треба при рака ако сте на дневно патување, но дома можете да го разладите секој пијалок за 5 минути. Науката ќе ви помогне никогаш повеќе да не ставате топло пиво, флаша вино или џин тоник во устата повторно.

Како работи? Земете сад или корпа доволно голема за да соберете повеќе шишиња или лименки. Обичен сад од пластика, метал или стакло ќе биде доволно. Наполнете го со ладна вода, мраз и сол! Сол да! Мора да има доволно вода, така што шишињата и / или лименките се целосно потопени во водата бидејќи тоа ќе им помогне побрзо да се оладат. Одлично е ако тавата има капак. Затворете го со капак бидејќи ќе го задржи воздухот во него подолго ладно. Почекајте 5 минути и … тоа е тоа! Послужете со совршено ладен пијалок. Малку наука, Што се случи? Солената вода може да достигне многу пониска температура од несолената вода, точката на замрзнување е многу пониска, -21 ° C. Што значи дека солената вода останува во течна состојба многу подолго, додека е ладна како мраз. Кога солената вода ќе дојде во допир со коцки мраз, тие ќе се растворат, но таа нема да стане потопла. Всушност, солената вода ќе стане уште постудена! И бидејќи шишињата се целосно потопени во ладна вода, тие ќе се оладат побрзо.