Хит фотографии од кинеско училиште: Погледнете што носат децата на своите глави

28 април, 2020
Naslovna

Едно училиште во Кина излезе со нов начин да ги научи учениците социјална далечина. Учениците од основното училиште „Јангченг“ беа на домашна задача да направат капа од еден метар со дијаметар.

Овие двокрилни капи се слични на оние што ги носеле владините службеници за време на династијата Сонг. Според легендата, Царот Таизу, основачот на династијата, излегол со план да ги спречи министрите да шепотат против него за време на утринските состаноци. Водачите на училиштата решија дека учениците ќе дизајнираат свои капи на династијата Сонг за да ги научат за социјална дистанца.

Оригиналните капи некогаш биле изработени од бамбус и метал, но студентите сега користеле секаков вид материјали, вклучувајќи балони, картонски цевки и дрвени стапчиња, за да направат свои.

“Ова беше навистина наша иновација. Ние сме посветени на учениците што носат една метарска капа и одржуваат едно метро растојание”, рече Хонг Фенг, директорот на училиштето.