Илон и Гвин- Ѕвезди на вселенскиот свет!

27 мај, 2020
ilon

Корпорацијата за истражување на вселената, многу попозната како SpaceX, има само околу дваесет години и веќе создаде мит од себе. Во среда ќе се лансираат првите астронаути во вселената.

„Првите три лансирања не успеаја. За среќа четвртото успеа, и тоа беа последните пари што ги имавме. Ако тоа не се случи, немаше да има SpaceX денес. Судбината не сакаше тој ден“, рече тој пред неколку години. основачот и главен инженер на компанијата Елон Маск.Тој зборуваше за ракетата Falcon 1  која само во четвртиот обид, во септември 2008 година, успеа да ја достигне орбитата. „Почнавме со неколку луѓе кои влушност не знаеја да направат ракети. Затоа станав главен инженер, не затоа што сакав. Не можев да ангажирам никого”-рече Маск.

SpaceX е основана на 14 март 2002 година, а целта му беше да се направат релативно евтини ракети за патување во Марс, еден ден. Единаесеттиот човек што го ангажирал Маск таа година, беше добар. Гвин Шотвел, задолжен за развој на бизнисот, брзо стана десна рака на Маск. Во вселенската индустрија, тие двајца се единствените кои имаат привилегија да ги нарекуваат само по име, како рок ѕвезди. „Елон има визија, но му треба некој да го стави планот во функција, а тоа е Гвин“, вели Скот Хабард, професор во Стенфорд и еден од поранешните директори на НАСА. Гвин Шотвел (56), кој стана извршен директор на „SpaceX“ во 2008 година, се опишува себеси како бубалица.

Користени ракети

Тимот стана веродостоен во 2006 година. Тогаш SpaceX имаше само 80 вработени (споредено со 8000 денес) и сè уште не ја достигна орбитата. Сепак, НАСА им даде договор да развијат гориво за меѓународна вселенска станица (ISS). „Сите вработени полудеа од ентузијазам“, рече Шотвел. SpaceX успеа во 2012 година. Капсулата Dragon (Змеј) слета на ISS и беше првата приватна компанија што го стори тоа.

Потоа, во 2015 година, по неколку спектакуларни неуспеси, кои честопати се емитуваа во живо на Интернет, „ SpaceX “ успеа да ја врати ракетата „Falcon 9“, наследникот на „Falcon 1“, безбедно на Земјата.  Ракетите беа целосно изградени под еден покрив, во Хафторн во близина на Лос Анџелес. Формулата на SpaceX се покажа како изводлива за своите клиенти. Во 2018 година компанијата лансираше повеќе ракети од Русија. Откако го освои приватниот пазар за лансирање, SpaceX  ja започна својата јавна и воена употреба.SpaceX, исто така, треба да стане првата приватна компанија што ќе ги лансира астронаутите во вселената во среда.

Тој проект го плаќа НАСА. Иако корпорацијата на Маск, имаше технички проблеми, таа успеа да ја заврши својата вселенска капсула,Crew Dragon пред Боинг.Гигантите на оваа индустрија го критикуваат SpaceX за „ароганција“, но вистинската причина е затоа што  им се заканува на нивниот бизнис, изјави поранешниот службеник на НАСА, Лори Гарвер.