11 бебиња крокодили избегаа од паркот за животни, девет се уште се на слобода

27 април, 2020
krokodili

Единаесет бебиња од крокодил избегале, а девет сеуште се на слобода откако избегале низ дупката во австралискиот парк за животни, изјави волонтер.

Морски крокодилски младенчиња избегаа од паркот на крокодил од Малком Даглас во Бром, Западна Австралија, а локалните семејства наидоа на две во близина на плажата Кабел минатата недела.

Крис Мичел, координатор на волонтерска организација за спасување на овој вид во Бром, спасил еден мал бегалец откако „добил телефонски повик од една дама која наишла на крокодилско младенче додека шетала со семејството“.

„Плимата се повлече, а крокодилот се ладеше покрај базенот“, рече Мичел за ДПА во неделата.

„Го спасивме, го проверивме неговото здравје и ја повикавме услугата на паркот за животински свет. Потоа, го однесовме крокодилското младенче во паркот за крокодили. Тоа не се случува често, обично имаме крокодили, но не и младенчиња“, објасни тој.

Младите влекачи се веројатно 2-3 месеци стари рече тој.

„Тие гризат. Имаат многу остри заби. Мали бебешки крокодили често демнат други животни, како што се ајкулите. Значи, нивните шанси да преживеат на отворено се прилично мали“, рече Мичел, кој исто така е локален советник во округот Бром.

Во Западна Австралија, крокодилите се заштитен вид.

Паркот на крокодили Малком Даглас сега е туристичка дестинација каде посетителите можат да гледаат крокодили како се хранат со сирово пилешко. Имаат околу 2500 досега.