12 фасцинантни факти за славните писатели и нивните книжевни дела

20 мај, 2020
pisateli

Ви претставуваме неколку интересни факти од богатите животи на светските писатели и нивните познати безвременски дела, пишува „Huffington Post“. Погледнете во интимноста на Ернест Хемингвеј, Реј Бредбери, Ф. Скот Фицџералд и многу други ..

1. Во 1910 година, Вирџинија Вулф и нејзините пријатели се облекоа во костуми и облекоа лажни бради за да ја убедат Кралската морнарица дека се работи за абисински кнезови. Тие успеаја во тоа и добија четириесетминутна турнеја на бродот. Штампата тоа го нарече „измама за немирни“, пренесува Лагуна.

2. Ниту една од трите најпознати приказни од „1001 ноќ“ не се најде во „Приказни за 1001 ноќ“. Приказните за Аладин, Али Баба и 40 бандити и Седумте патувања на Синбад морнар подоцна беа додадени на корпусот на овие приказни.

3.Реј Бредбери, автор на романот „Фаренхајт 451“ е потомок на една од вештерките од Салем. Бредбери е потомок на Мери Перкинс Бредбери, која беше осудена на бесилка во 1692 година, но успеа да избега пред да биде погубена.

4. Ернест Хемингвеј еднаш донел шоља од неговиот омилен бар.

5. Стинг ја напиша песната Every Breath You Take на истата табла каде Јан Флеминг ги напиша романите на Bејмс Бонд. Таблата се наоѓа во Флеминг Вила Голданај во Јамајка.

6. „Вини Пух“ беше забранета во Русија во 2009 година, бидејќи беше откриено дека висок функционер има слика на Пух, облечена во облека покриена со свастики. Ова е една од најчудните приказни за забранетите детски класици. Втората е кога книгата за д-р Сеус зелени јајца и Хем беше забранета во Кина од 1965 до 1991 година затоа што претставуваше „ран марксизам“.

7. Најраната употреба на терминот „суров“ за да се опише нешто што е кул и добро, се наоѓа во првиот роман на Френсис Скот Фитџералд, „На оваа страна од рајот“. Во првиот роман на Фитџералд, зборовите „маица“ и „даикири“ исто така беа користени за прв пат.

8. Д. Х. Лоренс сакал да се искачи на црница од дрво за да ја стимулира неговата имагинација. Писателите се борат на најразлични, чудни начини  против  писателската блокада и недостаток на инспирација.

9. Пред да стане познат, авторот на „Кланица 5“, Курт Вонегут, беше управител на првото претставништво на „Сааб“ во Америка, кое пропадна после една година. За среќа, работите се подобрија за Вонегут и тој стана популарен писател. Она што е помалку познато за Вонегут е дека тој имал многу сличности со еден од неговите книжевни идоли – Марк Твен.

10. Како ученик, Роалд Дал ги тестирал Кадбери чоколадите. Тоа можеби служеше како инспирација за книгата „Чарли и фабриката за чоколади“.

11. Во романот „Денот на скакулците“ од Натаниел Вест, постои лик по име Хомер Симпсон. Тоа веројатно не е причина зошто Мет Грејнинг го нарече својот татко Барт Симпсон(името на таткото на Гринин беше Хомер),туку е во прашање чудна случајност.