120 години во само 90 секунди

23 април, 2020
Naslovna

Иако официјалната година на создавање на компанијата „Мерцедес-бенз“ е во 1926 година, Карл Бенз и Готлиб Дајмлер направија автомобили порано, до таа година тие ги обединија своите фабрики. И името Мерцедес ги поттикнува ќерките на еден богат австриски бизнисмен, и еден од најголемите дилери на автомобили во Европа во тоа време, Емил Јелинек, еден од клучните луѓе што ги постави темелите за она што денес го знаеме како Мерцедес-Бенз, за ​​кое се сметаше дека е во 1900 година. Давајќи го тоа име на моделот Мерцедес 35 кс практично го создаде првиот модерен автомобил.

Како исгледал развојот на Мерцедер долг 120 години, погледнете го видеото