5 закони на глупоста: Луѓето секогаш ги потценуваат бројот на идиоти околу нив!

17 април, 2020
209021_shutterstock-75277306_ls

За превентивни цели, препорачуваме да се запознаете со овие пет закони. На крајот на краиштата, кој знае во кој момент точно некој од нас може да се соочи со будала?

Италијанскиот историчар и економист Карло Ципола зазеде многу темелен пристап кон природата на глупоста. Повеќегодишното истражување на научниците го натерало да формира пет универзални закони кои функционираат во секое општество. Глупостите се покажаа многу поопасни отколку што мислевме.

Еве пет закони за глупост:

Човек секогаш го потценува бројот на идиоти што го опкружуваат!

Звучи како банално, но животот ја докажува својата вистина. Без оглед како ги оценувате луѓето, постојано ќе се соочувате со следнава ситуација:

Човекот кој отсекогаш изгледал паметен и рационален е неверојатен идиот. Будалите се појавуваат цело време на најнеочекуваните места и во најнеповолното време да ви ги уништат плановите.

Веројатноста дека некој е глупав не зависи од неговите други квалитети.

Годините на набудување и експериментирање ја потврдија идејата дека луѓето не се еднакви, некои се глупави, а овој „квалитет“ го поставува природата, а нема врска со другите фактори. Образованието нема никаква врска со веројатноста за појава на одреден број будали во општеството. Ова е потврдено со бројни експерименти на универзитетите. Истажувањата покажале дека нивото на глупост е поеднакво присутно и кај посиромашната класа и кај богатата класа. Ова е малку зачудувачки, зар не?

Будала е личност чии активности водат до загуба за друго лице или група на луѓе, а во исто време не носат придобивки за самиот субјект.

Третиот закон претпоставува дека сите луѓе се поделени во 4 групи: Едноставни; Мудреци ; Бандити и Будали.

Не е тешко да се замисли колку е штетата што будалите можат да ја нанесат кога ги има во административните тела и ја поседуваат политичката и социјалната моќ. Но, вреди да се објасни одделно што точно ја прави будалата опасна.

Глупавите луѓе се опасни затоа што рационалните луѓе тешко можат да ја замислат логиката на неразумното однесување. Интелигентна личност е во состојба да ја разбере логиката на гангстерите, бидејќи гангстерите се рационални – тој само сака да добие повеќе придобивки, додека не е доволно паметен за да ги заработи. Бандитот е предвидлив затоа што можете да изградите одбрана против него. Невозможно е да се предвидат постапките на будала, да ви нанесат штета без причина, без намена, без план, на најнеочекуваното место, во најнезгодниот момент. Вие не можете да предвидите кога идиот ќе удри. Соочен со будала, интелигентна личност целосно се предава на благодатта на будала, случајно суштество, без правила што би биле мудри. Нападот на будалите обично е секогаш ненадеен. Дури и кога нападот станува очигледен, тешко е да се одбрани против него, бидејќи не постои рационална структура. Шилер напиша за ова: „Дури и боговите се немоќни против глупостите“

Никогаш не го потценувајте деструктивниот потенцијал на будала.

Особено, будалите секогаш забораваат дека сегашните грешки ќе ги чинат многу. Вообичаени стереотипи се дека будалите им штетат само на себе. Никогаш не влегувате во сојуз со будали, замислувајќи дека можете да ги користите. Ако го сторите тоа, очигледно е дека не ја разбирате природата на глупоста. Значи, вие самите и обезбедувате терен на будалата и така може да се направи поголема штета.

Будала е најопасниот вид на личност.

Последица: Будала е поопасна од разбојник.