6 проблеми со однесувањето на децата кои не смеете да ги игнорирате!

26 април, 2020
image

Тешко е за секој родител кога неговото дете е непослушно и порано или подоцна, се соочува со одредени проблеми во однесувањето на нивното дете. Ви претставуваме 6 теми што родителите не треба да ги игнорираат и стручни совети како да ги запрат.

Ве прекинува додека зборувате

Зошто не треба да го игнорирате: Вашето дете може да биде многу возбудено за нешто што сака да ви каже или да ви постави прашање. Но, дозволувајќи му да ве прекине во разговорот, не го учите како да биде внимателено кон другите или како да се забавува кога сте зафатени.

Како да се запрете ова однесување: Следниот пат кога ќе разговарате со некого по телефон или некој ќе ве посети, кажете му на вашето дете да биде смирено и да не ве прекинува. Потоа, дајте му да прави некоја активност или оставете го да си игра со специјална играчка со која не игра често. Ако вашето дете уште ве влече по ракавот, покажете му стол или кревет и кажете му дека треба да седи таму сè додека не завршите. Потоа кажете му дека нема да го добие она што го бара ако ве прекине.

Игра премногу грубо

И ова не треба да го игнорирате. Знаете дека треба да изреагирате ако вашето дете удира другарче во игра, но исто така не треба да ги игнорирате посуптилните емоции на агресија, како на пример туркање помлад брат или да навредување и удрирање на другарче.

Како да се запре ваквото однесување: Конфронтирајте се со агресивното однесување на лице место. Повлечете го вашето дете настрана и кажете му: „Тоа што го правиш е лошо за другарчето“. Како би се чувствувал ако тој ти го стори тоа тебе?” Дајте му на знаење дека не е дозволено какво било дејство што повредува друго лице. Пред секоја игра со другарчиња ова повторувајте го.

Тоа се преправа дека не ве слуша

Зошто не треба да го игнорирате тоа: Кажувајќи му на вашето дете два, три, дури и четири пати да стори нешто што не сака да го стори, како да влегува во автомобил или да ги собира своите играчки, испраќа порака дека е во ред да ве запостави и дека детето секогаш e главно.

Како да се запре ваквото однесување: Наместо да разговарате со вашето дете низ собата, дојдете до него и кажете му што да прави. Натерајте ја го да ве гледа во очи додека зборувате и да каже: „Добро, мамо“. Допирањето на рамото, велејќи го името на вашето дете и исклучување на телевизорот, исто така, може да помогне тоа да внимава на вас. Ако тоа сè уште не ве слуша, воведете мерки. Откажете ги игрите тој ден и нема гледање цртани филмови . Оваа тактика треба да вроди со плод.

Ги прави работите по свое.

Зошто не треба да го игнорирате: Секако е добро кога вашето дете може само да си земе чоколадо од полицата или да пушти цртан филм без ваша помош, но дозволувајќи му да има контрола над активностите му дава на знаење дека не треба да ги следи правилата.

Како да се запре ваквото однесување: Воспоставете мал број куќни правила и разговарајте со вашето дете за нив. На пример, „Мора да ме прашаш дали може да добиеш слатки затоа што тоа е правило“. Или, ако вашето дете само вклучи телевизија без дозвола, исклучете и кажете му дека треба прво да ве праша за дозвола. Нагласувањето на таквите правила ќе му помогне на детето да ги прифати.

Има дрзок став

Зошто не треба да го игнорирате тоа: Можеби мислите дека вашето дете нема да ги сврти очите или не одговара добро до пубертетот, но ова дрско однесување често започнува кога предучилишните умови ги имитираат постарите деца да ги тестираат реакциите на нивните родители.

Како да се запре ваквото однесување: Осигурете се дека вашето дете е свесно за неговото однесување. На пример, кажете му: „Ми изгледа дека ова што го зборам не ти се допаѓа, штом превртуваш очи“. Идејата не е да го натерате вашето дете да се чувствува лошо во врска со тоа како тој или таа изгледа или звучи. Ако однесувањето продолжи, можете да одбиете понатамошна комуникација и едноставно да заминете. Кажи му: „Ушите не можат да те чујат кога ќе ми зборуваш на тој начин. Кога ќе разговараш убаво ќе слушам.”

Ја преувеличува вистината

Зошто не треба да го игнорирате тоа: Можеби не изгледа како голема работа ако вашето дете рече дека го наместило креветот, а всушност само ја извадило перницата. Или ако му каже на своето другарче дека патувал во многу зејми, а никогаш не бил надвор од државата. Важно е да се соочите со кој било вид на неискреност. Лажењето може да стане автоматско ако вашето дете учи дека е лесен начин работите да изгледаат подобро.