Аукција на спомени од Битлси: Очилата на Ленон 40 000 фунти

26 септември, 2020
000_1AF5IV


На задоволство на сите оние кои би биле сопственици на дел од поп-историјата, Сотби е домаќин на интернет-аукција на спомени од Битлси овој месец, по повод 50-годишнината од распадот на британскиот бенд. На продажба има предмети што ја опфаќаат целата изведувачка кариера на бендот, вклучително и потпишаната копија на првиот сингл на славниот квартет од 1962 година, „Love Me Do“, вреден од 15.000 до 20.000 19 (19.000 – 25.400 американски долари).


Се продаваат и очила кои без сомнение му припаѓале на Џон Ленон во вредност од 30 000-40 000 фунти. Постои и пожолтен училишен документ за присилен престој по завршувањето на училиштето, по цена од 5000 фунти. Документот сведочи за „лошото однесување“ на младиот Џон кој „доцни на часови, зборува за време на часови, џвака, прави глупости, е во мирување, саботира часови“ и често „се однесува лошо“. На продажба е и часовник Картие од 1966 година, проценет на 25.000 фунти. Му припаѓаше на менаџерот Брајан Епштајн, чија смрт се смета за клучен фактор во последното распаѓање на славниот квартет во Ливерпул.