Чанти од ананас – сè попопуларна алтернатива за кожа

26 април, 2020
ananas

Ананасот е вкусно и здраво овошје, а на радост на веганите, тоа е се повеќе користен материјал за правење чевли и торби, како веганска алтернатива на кожа.

Веганската алтернатива на кожата, наречена „Piñatex“, е направена од лисја од ананас и потполно изгледа како вистинска кожа. Тоа е отпорен и одржлив материјал чие производство не бара дополнителна почва и вода или употреба на пестициди. Тој е биоразградлив и неговото производство е етички и социјално одговорно и е одобрено здружението за заштита на животни ПЕТА.

Се користи од бројни високи улични марки, а неодамна и од локалниот бренд „Kon2re Studio“, кој прави неодоливи ранци и кеси од овој разноврсен материјал.