Долгоочекуваната изложба на Енди Ворхол сега е достапна виртуелно!

11 април, 2020
naslovna

Пандемијата што го опфати светот донесе многу промени, а една од последиците е откажување на бројни културни и уметнички настани. Во март, Лондон Тејт планираше да отвори изложба на Енди Ворхол, чиј изложбен состав е составен од досега невидени дела, неоткриени цртежи, како и оние добро познати и иако изложбата е откажана, секој што сака, може да го посети буквално од удобноста на сопствениот дом.

Енди Ворхол е секако еден од најинтересните уметници, а неговите поп-уметнички дела оставија неизбришлив белег на културата и уметноста. Имено, како што споменавме, модерната галерија Тејт подготви голема изложба, која, за жал, поради ситуацијата, беше одложена, но за среќа овозможи виртуелна прошетка, која со нетрпение ја очекуваме. Изведувачите на изложбата, Грегор Муир и Фионтан Моран, истакнаа дека оваа одлука произлегува од желбата да се анимираат луѓето и да се презентираат квалитетни содржини што ќе го омекнат и осветлат нивниот престој во изолација. Исто како што требаше да биде во оригиналот, во виртуелната изложба ќе бидат прикажани и сите планирани дела, а одлична вест е дека кураторите ќе ја објаснат позадинската приказна на изложбата преку видеото, со што целосно ќе ги стекнат гледачите со ликот и делото на Енди Ворхол. Иако сакаме да уживаме во нашите омилени серии и филмови, виртуелните изложби обезбедуваат ново и интересно искуство кое, покрај тоа што трошиме квалитетно време во изолација, дополнително го збогатува нашето знаење, па не заборавајте да ја проверите официјалната страница на галеријата Тејт Модерн за сите дополнителни детали за оваa одличнa изложба, која ќе биде отворена до април 2021 година!