Доста ви е од живеење во град? Сакате да се преселите во село? Ова ве чека!

28 април, 2020
217413_profimedia0514663945_ls

Пред да заминете на село, истражете неколку интересни идеи за тоа како изгледа руралниот живот за градските жители и на што да внимавате при изборот на место за живеење во руралните области.
Карантинот, во многу урбани популации предизвика големо жалење и желба за преселување на село.

Знаеме многу различни луѓе кои живеат на село, кои се преселиле на село или дури се обиделе да живеат во село.


Живот во село

Сите оние кои планираат да живеат малку на село и малку во градот, се соочуваат со проблемот со транспорт и губење време патувајќи од село до град. Најпрво оддалеченоста половина час од градот не изгледа толку проблематично, но со тек на време, тоа постојано возење, метежот и губењето време почнуваат да ве мачат. И тогаш, тука се и трошоците за гориво, кои не се мал проблем. Пред да се преселите треба да ги погледнете условите како вода, електрична енергија, интернет, телефон, канализација (септичка јама, висока подземна вода), ужасни и непроодни патишта, па сè до продавници, аптеки, здравствена заштита. Изборот на мајстори за поправка или градежништво се стеснува. Ако планирате да изградите базен, да инсталирате соларни панели или посложена инсталација, мора да почекате.
Друг проблем е ветрот. Во многу села ветерот дува постојано без престан. Поради ова, преселбата на село може да биде здравствен предизвик за некого.
Во ридовите и малите села има други проблеми, главно немаат добри патишта, а кога има снег останувате таму каде што се наоѓате освен ако немате голем џип или багер со четири тркала за да ве извади. Честопати останувате во помали села и без електрична енергија, така што греењето на дрва е задолжително. Исто така, треба да бидете свесни за една социјална категорија – дружење со луѓе од селата. Треба да бидете свесни дека вашите пријатели од градот ќе дојдат во селото како гости само кога ќе ги поканите на ручек, печење, скара, некоја прослава. Оние кои живеаат цело време во село се сосема друга категорија на луѓе и може нема да ви одговараат.
Може да се збогувате со сите ресторани и кафулиња, затоа што селата не нудат добар избор.

Доволно е наивно да се размислува да се земе колиба на еден рид, можеби да се направи монтажна куќа, некаде во близина на шумата, со поток, да се стават соларни панели, куќата да се одржува самостојно и слино. Треба убаво да се размисли каде ќе биде точно куќата, колку ќе е одалечена од градот, а и да се видат соседите. Ова може да има големо влијание на вашата личност.