Филипинските чоколадни острови и легендата на нивното потекло

17 април, 2020
Насловна

Иако се покриени со густа трева во текот на поголемиот дел од годината, кога ќе се појави сушата, ридовите на Филипините Острови во Бохол се претвораат во чоколадно кафеава боја. Бидејќи има над 1.000 од нив расфрлани низ рамнината, гледано одозгора, тие неодоливо потсетуваат на отворена кутија бонбоњера, поради што и се именувани – Чоколадни.

Постојат неколку легенди кои се однесуваат на потеклото на овие ридови. Еден вели дека таму се бореле два дива, фрлајќи камења едни на други. Кога битката завршила, многу камења останаа зад себе – овие ридови денес.

Другата е за гигантот Арг кој беше за вљубен во смртниот Алоја. Како што не можел да биде со неа, тој плачел и тие солзи се овие ридови денес.

Науката вели дека Чоколадните ридови се карстни ридови слични на оние што се наоѓаат во варовничките региони на Словенија, Хрватска, северно Порто Рико и Куба. Во вегетацијата доминира билка со црвена трева и висока трева што личи на трска, а оризовите полиња се одгледуваат меѓу ридовите..

View this post on Instagram

Drone view of #ChocolateHills #DonsPHorty

A post shared by 👨🏻mikee (@hello.mikee) on

И еден, за Филипините, важен историски настан се случил во подножјето на овие ридови. Имено, токму тука, во 1565 година беше постигнат првиот официјален договор меѓу Филипинците и Шпанците.

Тогашниот началник Дату Сикатуна и претставникот на шпанскиот крал Филип Втори го потпишале договорот „договор во крв“, односно пиеле вино во кое и двајцата истурале крв од корените на рацете. Во чест на тогашниот владетел на Шпанија, Филипините го донесоа името што го носат до денес.

View this post on Instagram

Chocolate hills 2018 archives✌️🏞️

A post shared by Anton Gorbachev (@antongor_) on