ГОСПОДАРОТ НА ПРСТЕНИТЕ ОТКРИВА ТАЈНИ ПОРАКИ: Гарц тврди дека книгата содржи одговори за короната и иднината на светот!

14 септември, 2020
1510503_profimedia0345175149_ls

Толкинистот Лудвиг Гарц е познат по своите смели тврдења дека текот на светската историја е кодиран во епот „Господарот на прстените“, нагласувајќи дека, на пример, Русите и Германците се „судбински поврзани“ и дека книгата, чијашто адаптација беше голем хит на почетокот на 21 век, предвидува колапс на сегашната финансиска и политичка елита.

Во едно интервју, Гарц објаснува како книгата „Господарот на прстените“ ја покажува кризата со круната и нејзиниот крај, и како изгледа иднината на човештвото.

Постојат неколку паралелни приказни во„ Господарот на прстените “, рече Гарц, осврнувајќи се на моменталната глобална политичка ситуација.

Најзначајното дело на Толкин, објавено во 50-тите години на минатиот век, „ја опишува битката на полињата на Пеленор, каде трупите на Саурон (симболизирајќи го злото) се бореа против западњаците“, објасни Гарц.

Како што вели, Минас Моргул (кулата на црниот волшебник) го симболизира „стравот“, што е, се разбира, клучен елемент денес. Луѓето се плашат од заразување со вирусот, а претприемачите се плашат од понатамошни економски загуби предизвикани од вирусот. Иднината изгледа неизвесна.

Слична „севладина“ криза може да се објасни само доколку има глобален капацитет за управување со кризата. Ова е она што го симболизира конфликтот помеѓу Сем (верен придружник на Фродо) и Шаграт (водач на Црни Орки).

„Сем претставува оптимистичка, позитивна сила кај луѓето што се буди, како и надеж дека можеме да се ослободиме и да размислуваме слободно. И покрај фактот дека Шаграт претставува огромна закана, на крајот тој одлучува да се повлече “.

Гарц и многу други толкинисти тврдат дека оваа криза ќе се искористи – вклучително и гласини за претстојниот втор бран на вирусот – за воспоставување глобална диктатура.

Бидејќи Сем успеа да го ослободи Фродо, преведувачот верува дека овој маневар (во глобалната политика) нема да биде ефикасен и дека ќе можеме да воспоставиме слободно мислење кога ќе се разоткрие „длабоката држава“, што значи дека ќе и дојде крајот. Сепак, ова може да трае уште неколку години.

„Секако, ова се толкувања што ги создадов од моја перспектива“, призна Гарц.

„Невозможно е тоа да се докаже научно. Ова се мои претпоставки и толкувања. Открив дека разни историски настани од минатото се кодирани во книгата “. Но, иднината може да се толкува на ист начин.

Не сум сигурен дека ќе се реши. Гледам како ова може да се толкува преку книгата на Толкин. Ова е слична конструкција, што, мислам, одговара на сегашната состојба. Се разбира, ова не може да се смета за доказ. Човек што мисли во научна смисла ќе помисли дека предвидувањето е надвор од неговиот ум. Можам да го разберам овој став “, рече тој.

Гарз студирал симболичен јазик и симболика многу години пред да започне да го анализира Господарот на прстените.

Читам лингвисти кои проучувале антички библиски текстови. Додека работел на книги, открил многу грешки во преводот. „Забележав дека симболичниот јазик може лесно да се примени на книгите на Толкин. Тогаш сфатив дека многу описи и настани се совпаѓаат и мислам дека не може да биде случајно “, вели тој.

„Не мислам дека оваа криза во круната ќе доведе до целосна диктатура“, предвидува преведувачот.

„Нациите (и земјите) еден ден ќе бидат ослободени. Може да потрае уште две или три години пред да пропадне длабока состојба. Можеби ќе поминат неколку децении пред конечно да можеме да го смениме монетарниот систем (што го симболизира прстенот во книгата).

Саурон, крајниот негативец на книгата, „владее со прстенот: а тоа е монетарниот систем. Тоа се глобални текови на прераспределба кои постојано завршуваат во рацете на богатите. Ова збогатување се одвива благодарение на даноците. Овие финансиски текови можат да се пренасочат само ако започнеме да заработуваме на некој друг начин, ако воведеме систем без данок. Ќе препознаете кога ќе се создадат системи без данок кои ставаат крај на прераспределбата и сиромаштијата “.

Сепак, можеби ќе потрае некое време пред луѓето да го сфатат ова.

„Луѓето заработуваа пари. Затоа, тие би можеле да го укинат. Одиме на добра иднина на долг рок “, заклучи Гарц.

Но, пред тоа, човештвото може да се соочи со многу повеќе кризи, не само во финансиската сфера. Сепак, веднаш штом ќе заврши сегашната криза со короната, ќе дојде диктатура, која нема да трае долго затоа што веќе не можеме да ја запреме слободата на мислење. И тогаш работите ќе се развијат доста брзо, диктаторите ќе излезат на виделина и бидејќи ќе им недостасува поддршка, диктатурата ќе пропадне.