Како правилно да наздравиме со пиво во странство

2 мај, 2020
pivo

Постојат многу начини на кои можеме да се посрамиме кога патуваме во странство, но наздравувањето не треба да биде едно од нив.

Во зависност од тоа до која земја патувате, постојат правилни и целосно погрешни начини на наздравување, а тоа е особено точно за пивото. Прочитајте за обичаите во следните 8 земји и целосно опуштете се на вашето патување!

Германија

Допрете ги чашите со сите и проверете дали имате контакт со очите. “Prost!!” (наздравје!)

Унгарија

Никогаш не ракувајте со чашите бидејќи тоа може да биде навредливо. „Egészségére!

Ерменија

Шише пиво се деле, а лицето кое ќе ја добие последната капка го купува следното шише. Ако вие точите, можете да му направите услуга на вашиот пријател и вие прво да си наточите. “Gen-ots-it!

Бразил

Нарачајте едно големо шише и истурете пиво во помали чаши. Пивото треба да остане поладно и да се дели позабавно. “Saúde!

Кина

Допрете чаша со сите, но проверете дали ја чувате чашата пониско од вашиот домаќин – ова се смета за знак на почит. “Gan-bei!

Јапонија

Доставете пиво на пријателите, но никогаш не пијте го сами (без грижи, чашата никогаш нема да биде празна). “Kanpie!

Ирска

Платете круг пиво на вашите пријатели и вашата услуга сигурно ќе ви биде вратена! “Slàinte!

САД

Наздравете за посебниот гостин, а потоа наздравете за сите. “Cheers!

Дали знаете за некој друг обичај со пиво? Споделете ги во коментарите.