Карантинот може да биде стресен и за домашните миленици – еве како да се забавувате со вашето куче

24 април, 2020
unnamed

Како и нас, многу од нашите кучиња исто така, веројатно ќе ја осетат оваа промена. И намалените физички активности може да значат дека нашите кутриња ќе покажуваат повеќе проблематични однесувања од вообичаеното – особено кучињата кои навистина темпераментни.


Дајте им безбеден простор

 Прво, сите кучиња треба да имаат безбедно место во куќата за да уживаат кога им треба малку тивко време. Ова може да биде резервна спална соба, бања или просторија за перење (сè додека не е премногу топло или ладно) или едноставно кревет во аголот или под биро.

Бидете сигурни дека тие спијат доволно

Возрасните кучиња во просек спијат помеѓу 12 и 16 часа на ден, а на кученцата им треба уште повеќе спиење од тоа. Повеќето кучиња ќе спијат во текот на денот додека нивните семејства се на работа и на училиште, а што постојано нè опкружуваат за време на карантинот значи дека многу кучиња не го имаат времето за спиење кое им е потребно.


Мешани прошетки

 За прошетките, сегашните ограничувања се ригорозни и мора да ги почитуваме. Ако живеете со друг возрасен човек, секој може да го прошета вашето куче еднаш во денот. Но, за многу кучиња овие прошетки нема да се доволни. Погрижете се да го искористите целото време кое е дозволено за прошетка.