Кралицата Елизабета има дури шест Гинисови рекорди

13 мај, 2020
елизабета

Британската кралица Елизабета има 94 години и е сè уште здрава и витална. Таа е на престолот на Велика Британија од февруари 1952та година, а во последните 68 години сруши дури шест светски рекорди и нејзиното име е внесено во Гинисовата книга на рекорди исто толку пати.

Елизабета Втора е кралица која владее со монархијата најдолго.Таа е најбогата кралица во светот и нејзиното богатство се проценува на 310 милиони фунти. Најмногу богатството доаѓа од скапоцени камења, уметнички дела и недвижнини.Таа исто така го држи рекордот за бројот на земји во кои таа моментно е шеф на државата. Елизабета Втора, иако таа нема политичка моќ, е исто така кралица во 16 земји на Комонвелт.

Нејзиното лице беше на банкнотите на 35 земји ширум светот. Кралицата Викторија беше на банкнотите во 21 земји, а кралот Џорџ V на 19.
Таа е најстарата британска кралица во историјата.Таа е најстариот монарх во светот, по смртта на кралот на Саудиска Арабија Абдула бин Абдулазиз Ал Сауд.