Лажен Илон Маск упаднал во ZOOM конференција

21 април, 2020
Naslovna

Дали сте сигурни кој е испред камерата која ја гледате? Дали сте потполно сигурни?

Фактот што директорот на „Тесла“ им забрани на вработените во „СпејсХкс“ и „Тесла“ да ја користат популарната програма ЗООМ претходно овој месец не го спречи да се појави кратко за време на приватниот разговор.

„Изгледа дека бев на погрешна средба“, рече тој откако ги поздрави изненадените учесници на ЗООМ.

Да беше некоја друга позната личност, веројатно ќе забележеа дека е deepfake, но бидејќи самиот Илон Маск презема карактеристични паузи додека зборуваше, лажливецот успеа да ги измами. DeepFake е интернет измама, што се користи за монтирање на лицето на другите луѓе, имитирајќи изрази на лицето и движења на лицето. На овој начин, вештачката интелигенција и алгоритмите за учење машини создаваат видеа што не се автентични и сè потешки за гледање, како резултат на сè поуспешното ниво на фалсификување.

DeepFake се користи особено во филмската индустрија за возрасни со монтирање на лица на Програмерот Али Алиев, го користеше кодот со отворен извор во овој туторијал за да создаде програма Avatarify, која во реално време применува движења на лице од снимки од веб-камера до статичка фотографија – од било којј! Во друго видео, авторот покажува демо од овој софтвер и како работи. Како што можеме да видиме, беспрекорниот ефект допрва треба да се направи, објаснува СК, но иднината каде со малку GPU ресурси нема да бидеме сигурни со кого разговараме преку Интернет – се приближува…

Еве го “лажниот” Илон Маск кој упаѓа.

DeepFake програмата од програмерот